NLP se uspješno koristi i u leadershipu, businessu, sportu, obrazovanju, savjetovanju i drugim područjima u kojima postoji interes za razvojem ljudskih potencijala i postizanjem izvrsnosti.

Iza skraćenice NLP se krije naziv za Neuro-lingvističko programiranje, tema koja se sve više spominje i intrigira kako poslovne krugove, tako i sve one zainteresovane  za lični, rast i razvoj. Kako je to sa svim novitetima koji privlače pažnju, a istovremeno nude drugačije načine razmišljanja, tako i spomen NLP-a izaziva različite reakcije.

Sam naziv Neuro-lingvističko programiranje, kojeg su Bandler i Grinder osmislili kako bi opisali znanje koje su željeli ponuditi svijetu, u sebi krije tri ključna područja proučavanja NLP-a:

  • Neuro – dolazi od grčke riječi neuron (živčana stanica) te se odnosi na spoznaje o ljudskom mozgu i načinu na koji doživljavamo svijet oko sebe;
  • Lingvističko – dolazi od grčke riječi lingua (jezik) te se odnosi na znanja kako naša komunikacija (kako verbalna, tako i neverbalna) utječe na nas i našu okolinu;
  • Programiranje – odnosi se na istraživanje i razumijevanje naših „mentalnih programa“, odnosno uobičajenih načina, navika i strategija koje koristimo u svom djelovanju, što nam ponekad pomaže, ali i odmaže u postizanju željenih ciljeva, ili nas čak dovodi do neželjenih rezultata. 

Što je NLP?
Ukratko, neuro-lingvističko programiranje (NLP) možemo definisati i kao psihološko-komunikacijski model koji objašnjava ljudsko ponašanje.

Vratimo se malo u prošlost. Richarda Bandlera i Johna Grindera, zanimalo je što vrhunske psihoterapeute (govorimo o sedamdesetim godinama prošloga vijeka ) čini tako vrsnima u komunikaciji i radu s ljudima. Zanimalo ih je na koji način razmišljaju, kako doživljavaju sebe, druge i općenito svijet oko sebe, te što konkretno rade da postignu rezultate koje niko drugi nije uspijevao postići. Intenzivno i vrlo sistematski proučavajući rad stručnjaka, uočili su određena pravila i obrasce njihova djelovanja, kojih ponekad ni sami terapeuti nisu bili svjesni, već su to radili intuitivno, kao rezultat dugogodišnjeg promišljanja i iskustva.

NLP omogućava promjenu naših unutrašnjih, mentalnih procesa
Možemo reći da se NLP bavi tehnikama i vještinama koje nam omogućavaju da se riješimo naših negativnih navika, emocija, reakcija, stresa, pomaže nam da upravljamo  osjećajima. Također se bavi vještinama komunikacije i uključuje alate koji nam omogućavaju bolje razumijevanje s drugima.

Kroz život smo stekli određena uvjerenja koja upravljaju našim ponašanjem. Sve ono što se nalazi u nama, unutar našeg neurološkog sustava, upravlja našim sposobnostima i ponašanjem.

Naš način ponašanja, naše strahove koje ne želimo imati u životu, bilo da je u pitanju poslovni ili privatni život, možemo promijeniti uz pomoć treninga, odnosno edukacije. Edukacija nam prvo teoretski objašnjava sve psihološke modele, a onda daje rješenja kako postati bolja verzija sebe. Edukacijom možemo unaprijediti svoje sposobnosti, možemo naučiti kako upravljati svojim životom i prepoznati sve psihološke procese koji se nalaze u nama, te kako ih usmjeriti prema ostvarenju svojih ciljeva.