KONTROLA VOZILAMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je ovog vikenda akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača i prisustva droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu u okviru.

Tokom akcije, iz saobraćaja je isključeno 426 vozača, od čega zbog upravljanja pod dejstvom alkohola 421 vozač, zbog utvrđenog prisustva droga ili psihoaktivnih lijekova 4, a zbog odbijanja kontrole pomoću odgovarajućih sredstava i aparata da li je pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje – jedan vozač.


Od ukupnog broja isključenih vozača, zbog utvrđenih količina alkohola koje su veće od 1,00 g/kg, a u skladu sa članom 170. stav 4. Zakona o prekršajima Republike Srpske, 164 ili 38,95% vozača je lišeno slobode zadržavanjem do istrežnjenja ili oporavka.


U okviru akcije, policijski službenici su zbog prekoračenja propisanih brzina kretanja sankcionisali 941 vozača, dok su za 51 prekoračenje brzine izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i kazneni bodovi.
Ministarsto unutrašnjih poslova Republike Srpske će i u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, te apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se ponašaju odgovorno i poštuju saobraćajne propise i tako zaštite svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.


U prva tri mjeseca ove godine na putevima RS evidentirano je 1.967 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 26 lica, teške tjelesne povrede zadobilo je 107, a lakše je povrijeđeno 524 lica.
Analizirajući evidentirane saobraćajne nezgode utvrđeno je da je u 257 slučaja vozač prouzrokovao saobraćajnu nezgodu pod dejstvom alkohola, a neprilagođena brzina bila je uzrok u 548 slučaja.


Zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja je u prvom tromjesečju isključeno 4.338 vozača, a 67 njih zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.