Sa izuzetnom radošću i ponosom objavljujemo da je 20 mladih učenika iz muzičkih škola u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. U okviru ovog nesvakidašnjeg projekta, čije su pripreme trajale 3 meseca, učestvovale i učenice Srednje muzičke škole Istočna Ilidža – Anđela Vuković i Katarina Vuletić,a učenica Milica Ivanović je svojim sviranjem predstavila našu školu na ovoj manifestaciji Ova manifestacija je bila medijski propraćena u svim medijima u Sarajevu, tako da smatram da bi se,  za ovaj istorijski uspjeh, trebalo znati i u Istočnom Sarajevu.
Oboren je Guinnessov rekord u najmnogoljudnije sviranju klavira. Za to su zaslužni učenici četiri muzičke škole iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, tačnije njih 20 – svako pružajući po jednu ruku.

Nakon pet minuta i šest sekundi sviranja – 20 njih oborilo je Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira.

Četiri muzičke škole iz dva BH entiteta zajedno pod jednim krovom – krovom sarajevske Vijećnice pored rekorda, oborili i predrasude i prepreke.

Možda sam mimo svega ovoga najviše i sretan upravo zbog te činjenice da su to djeca koja su se okupila upravo oko ovog projekta i pokazala da apsolutno nemaju nikakve prepreke i predrasude koje nam se serviraju u društvu. Mislim da to treba da potenciramo, treba javno da plasiramo jer jedino tako možemo da promjenimo budućnost u ovoj zemlji“, rekao je Đorđe Jovančić.

Ponos na poruku koja je danas poslana iz Bosne i Hercegovine – mladi umjetnici ne kriju.

To što smo radili preko ova tri mjeseca se sad u ovom jednom trenuktu, da kažem, ispunila nam se želja prvobitna. Mogu reći da je iskustva bilo zaista lijepo – stekao sam dosta prijatelja, svi smo se družili i na kraju se vidio napredak od prvog mjeseca“, kazao je učesnik Nedim Begović.

Vježbalo se tri mjeseca – samouvjereno da će danas ispuniti Guinnessove kriterije za obaranje rekorda.

Završili smo našu konačnu izvedbu, obavili snimak koji će u konačnici otići u Guinness, razgovarali sa našim svjedocima čija će izjave biti uvažene u Guinness World Records, razgovarali sa našim kolegama iz atletskog kluba koji su profesionalno mjerili vrijeme kako bi sve te dokaze poslali i dobili potvrdu i od samog Guinnessa da smo mi novi svjetski rekorderi“, rekla je Iva Pašić, voditeljica projekta.

 

Tim koji je radio na ovom projektu danas je Bosnu i Hercegovinu smjestio na prvo mjesto u kreativnosti, suradnji, umjetnosti – ali i u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Izvor: N1