Član sokolačkog Udruženja građana “Aurora” Divna Popović Gajović /58/ predstavila je nova umijeća zlatnih ženskih ruku – uzorke zlatoveza i novoizatkanih ukrasnih traka rađenih na malom razboju, od kojih je napravila privjeske.

Ona priča Srni da su žene Sekcije za društvenu aktivnost, koja djeluje u okviru sokolačkog Udruženja “Aurora”, završile višemjesečnu obuku za zlatovez, za više načina punog veza i tkanja na malom razboju.

Nakon što je naučila da tka na malom razboju, poznatijem kao “konjić”, što do sada nikada nije samostalno radila, Divna je odlučila, kako kaže, da počne da tka prave tkanice, odnosno višebojne pojaseve širine 14 centimetara od tanke vunene niti koji su dio tradicionalne romanijske narodne nošnje, gdje dominira crvena boja.

– Prvo sam na `konjiću` izatkala trobojnu traku u bojama srpske zastave širine dva centimetra, a potom su moje trake postajale šire. Krajnji cilj je da pređem na izradu unikatnih tkanica, koje su kao dio narodne nošnje prepoznatljive i kao autohtoni suvenir mog kraja – kaže Gajovićeva, ponosna zbog nove naučene vještine.

Divna trenutno tka užu traku kombinacijom ljubičastih i žutih konaca, dužine 2,5 metara, što će biti dodatni modni detalj na ženskom kostimu koji će sama sašiti.

Planirala je, ističe ona, da na “konjiću” tka i traku širine šest centimetara od koje će praviti unikatne podmetače čiji dizajn će prilagoditi zavičajnom podneblju i narodnoj tradiciji.

Gajovićeva je, prisjeća se, naučila da plete prije polaska u prvi razred osnovne škole, a potom se, vođena kreativnošću i ljubavlju prema rukotvorinama, usavršavala u heklanju, šivenju, proizvodnji svih vidova nakita i ukrasnih predmeta tradicionalnim i savremenim tehnikama, što je predstavila na brojnim izložbama, ali joj je tkanje ostalo tajna koju je tek nedavno dokučila i sada se usavršava u tome.

– Tkanje sam naučila zahvaljujući mentoru Dobrili Bobi Aškrabić iz Beograda, počevši sa tkanjem uskih traka na `konjiću`, a poslije ću preći na veliki razboj i to će biti moj veći poduhvat, što jedva čekam da isprobam – raduje se Divna.

Žene članice “Aurore” su minulog ljeta na radionicama uz mentora, osim rada na malom razboju, naučile zlatovez i više bodova veza koji se koristio u ranijem periodu u nekim krajevima Srbije.

– Naučile smo vez peškira i crkvenih simbola i obilježja, što do sada nismo imale priliku da vidimo i koji vode porijeklo još od srednjeg vijeka, sve zahvaljujući našoj mentorki – naglasila je Divna.

Ona planira i dalje da sarađuje sa predstavnicom Udruženja “Dvije ruke” iz Istočne Ilidže, uz čiju pomoć je i organizovana radionica za pletilje i vezilje iz Sokoca.

Prema njenim riječima, članice “Aurore” su na radionicama bodom zlatoveza na platnu izvezle glasinačka kolica, zvanični turistički suvernir opštine Sokolac.

Predsjednik Udruženja “Dvije ruke” Dobrila Boba Aškrabić, koja je i bila mentor na radionici organizovanoj za sokolačke vezilje, rekla je Srni da je mali razboj “konjić” pogodan za početnike i da se na njemu tkaju trake širine do 15 centimetara, podesne za pojaseve, tašne i ploske /pljoske/.

Aškrabićeva dodaje da su sokolačke vezilje uspješno prošle obuku i za vez po šemi starih ćiriličnih slova i manastirske ornamentike, što je za njih bilo novina, te su izrazile želju da ih obuči i za tkanje na velikom razboju, o čemu će se, kako vjeruje, naknadno dogovoriti.

Ona ističe da će nekoliko žena sa Sarajevsko-romanijske regije ove godine, prvi put na specifičan način zbog pandemije, učestovati u takmičarskom dijelu manifestacije “Dunavski vez”, koju organizuje Udruženje “Zlatne ruke” u Bačkoj Palanci.

Aškrabićeva je dodala da su želju da se okušaju u vezu “dunavske ruže”, prema šemi koja im je unaprijed uručena, izrazile Biljana Papaz Njegovanović iz Istočnog Novog Sarajeva, Borka Ješić iz Rogatice, Nada Tošić i Divna Popović Gajović iz Sokoca, u nastojanju da pokažu šta znaju i umiju u njegovanju tradicije i drugih krajeva.

Žene sokolačkog Udruženja građana “Aurora” već godinama učestvuju na svim manifestacijama u Srpskoj, na kojima se okupljaju čuvari tradicije i kulturne baštine i promovišu rukotvorine po kojima se prepoznaje Sarajevsko-romanijska regija.

Sekcija za društvenu aktivnost žena okuplja oko 50 žena, a osnovana je 1984. godine u Sokocu.