Sedmorica mladića pred sudom zbog crtanja murala sa likom patrijarha Pavla

U Mojkovcu počelo suđenje mladićima zbog crtanja murala na betonskom zidu. Guši se svaka kreativna ideja i misao, kaže advokat Nikola Baltić

dru-koga-vredja_620x0

U Područnom sudu za prekršaje u Mojkovcu juče je počelo suđenje sedmorici mladića iz neformalne grupe “Mojkovačka omladina”. Oni su dali izjave u sudu posle prijave policije da su 15. septembra 2015. godine na betonskom zidu ispisali grafite-murale i natpise bez ičijeg odobrenja, tako što su oslikavali farbom i četkama lik patrijarha Pavla uz natpis “Mojkovac čuva pravoslavlje”.

– Objasnili smo sudiji Svetlani Adžić da niti smo prekršili zakon, niti vređali bilo čija osećanja. Mi smo ponosni potomci predaka koji veru i čast nisu davali ni za šta – kazao nam je juče jedan od mladih Mojkovčana Aleksandar Bulatović (24), koji je dao iskaz u sudu. Sa njim, i Svetislav Radulović (22) i njegov brat Mladen (26), Miloš Filipović (22), Bojana Medojević (20), Igor Rakočević (29) i Boško Fuštić (26).

Suđenje se nastavlja 21. juna, uz “dokazni materijal”, video-snimke i izjave policajaca koji ih ni silom nisu mogli sprečiti u naumu. Advokat mladih Mojkovčana Nikola Baltić ovo smatra pokušajem gušenja svake kreativne ideje i misli u Mojkovcu.

– Nesrećno sročenim prekršajnim zahtevom protiv mladića, koji nema uporište u odredbama niti jednog zakona, Uprava policije Crne Gore pokušava da zaštiti građane Mojkovca od po njima štetnog delovanja “Mojkovačke omladine”, koja se drznula da razbije sivilo našeg grada i da nas podseti na pretke – naglašava advokat Baltić. – Ne znam da li je problem mural sa likom njegove svetosti patrijaha Pavla ili natpis “Mojkovac čuva pravoslavlje”. Siguran sam da ovaj postupak ima veze sa aktivnostima hrabrih mladih ljudi u vezi s njihovim obeležavanje 100 godina Mojkovčake bitke, kada su prelepim perfomansom i maršem do Bojne njive odali počast precima – kaže Baltić.

PORUKA MOJKOVAČKE BITKE

“MOJKOVAČKA omladina” je na Badnje veče uoči godišnjice Mojkovačke bitke, uprkos policijskim snagama, na jednom uzvišenju postavila ogroman transparent osvetljen bakljama na kome je bio ispisan citat sa spomenika junacima Mojkovačke bitke: “Oni su pali da bi Crna Gora i Srbija živele”.

Vesti iz Rubrike

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *