PRIŠTINA – Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri danas je, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će predložiti prekid dijaloga sa Prišitnom ako Kosovo bude primljeno u Unesko, rekla da bi time bio zaustavljen put Srbije ka EU. “Ako Srbija misli da prekine pregovore u Briselu posle učlanjenja Kosova u Unesko, time će zaustaviti sebi put ka EU. To za Nikolića nije problem, jer sve što vidi je Rusija, a to je pogled unazad u spoljnoj politici”, ocjenila je Tahiri za portal Indeksonline.

Ona smatra i da bi drugi srpski političari trebalo sa rezervom da gledaju na ovakve Nikolićeve stavove. “Oni to treba da gledaju sa rezervom i da razjasne da li stvarno žele evropske integracije za šta je osnovni uslov dijalog iz Brisela o dobrosusedskim odnosima”, rekla je Tahiri. Nikolić je za danšnju “Politiku” rekao da će u slučaju da Kosovo i Metohija na Generalnoj skupštini Uneska postane član bez pregovora u briselu predložiti da se prekinu razgovori s Prištinom.

“Nezamislivo je da tzv. Kosovo bude u Unesku bez pregovora u Briselu. U slučaju takvog ishoda na glasanju na Generalnoj skupštini Uneska, predložiću da prekinemo razgovore s Prištinom, a da svom narodu pomognemo i omogućimo da živi bolje nego do sada, i na KiM, i u ostalom delu Srbije”, rekao je Nikolić za “Politiku”.

Izvor: Nezavisne