Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ organizatori su Sedmog internacionalnog festivala harmonike „Akordeon art“, koji će biti održan od 15. do 17. juna u Istočnom Sarajevu.

Dekan Muzičke akademije i predsjednik Organizacionog odbora festivala Dražan Kosorić rekao je danas novinarima da mu je čast i zadovoljstvo da najavi tradicionalni festival harmonike koji je i ove godine okupio zavidan broj takmičara i interesantne revijalne sadržaje.

On je rekao da će biti upriličeni spektakularni koncerti domaćih izvođača i gostiju iz Ukrajine i Rusije, a tradicionalno na završnoj večeri biće održan koncert pobjednika takmičarskih kategorija.

„Ove godine ima 11 takmičarskih kategorija koje su podijeljene po uzrastu i uveli smo dvije nove kategorije, a to su kamerni ansambli“, izjavio je Kosorić.

Kosorić je istakao da je prvo veče predviđeno za predstavljanje Muzičke akademije i njenih studenata i profesora, a da će ove godine tu ulogu imati simfonijski orkestar muzičkih akademij au Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Prodekan Muzičke akademije za umjetnički i naučno-istraživački rad Biljana Štaka izjavila je da će na ceremoniji svečanog otvaranja, pored simfonijskog orkestra, nastupiti solisti na harmonici Ljubo Škiljević i Marko Stojanović, kao i sopran Klaudija Krkotić, dok će se drugo veče održati Koncertno veče harmonike.

Ona je istakla da će uvaženi gosti festivala biti Vladimir Murza iz Ukrajine, Sergej Osokin iz Rusije, te Vladimir Runčak iz Ukrajine sa kojim će biti organizovan „Susret sa kompozitorom“.

Dirigent Ognjen Bomoštar, pod čijim rukovodstvom će simfonijski orkestar nasupiti, naglasio je da je to skup od 56 ljudi koji do sada nije imao priliku da se vidi, a da će na repertoari imati djela koja će zadovoljiti ukuse svih posjetilaca.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović izjavila je da je Internacionalni festival harmonike „Akordeon art“ manifestacija po kojoj je Univerzitet i grad Istočno Sarajevo dospio u središte evropskih i svjetskih muzičkih zbivanja.

„Prijavljeno je oko 200 takmičara, gdje će publika imati priliku da sluša i uživa sa svjetskim eminentnim kompozitorima, pedagozima i svjetskim izvođačima na harmonici“, naglasila je Ivanovićeva.

Ona je dodala da se svi sadržaji dešavaju uz pomoć prijatelja Festivala bez čije pomoći ogranizacija ove manifestacije ne bi bila moguća, te da će sljedeće godine biti još više učesnika.

Izvor: Univerzitet u Istočnom Sarajevu