jakutskU Rusiji postoje naselja za čije stanovnike je −30 °C uobičajena zimska temperatura. Četiri najhladnija ruska grada se nalaze . na sjeveru Sibira, tamo zima traje skoro cijele godine. Snijeg škripi pod nogama, polarne noći su ledene i tamne, zalivi okovani ledom, a najtoplija i najpraktičnija obuća su tradicionalne ruske suknene čizme „valjenke”, ili “unte”, visoke čizme od irvasove kože.

Jakutsk

Jakutsk je glavni grad ruske Republike Saha (Jakutija). Spada među najhladnije gradove na svijetu. Prosječna temperatura tokom zime je –40 do –50 stepeni Celzijusa. Najniža do sada izmjerena temperatura bila je − 64 stepena. Uprkos surovim klimatskim uslovima, Jakutsk ima oko 300 hiljada stanovnika. Ovaj grad je poznat po dijamantima i mamutima. U njemu su zgrade podignute na stubove, jer je zbog stalno smrznutog tla suviše teško i skupo kopati temelje.

 Noriljsk

Noriljsk se nalazi na sjeveru Krasnojarskog kraja (2878 km od Moskve). Jedan je od najhladnijih ruskih gradova. Ekološka situacija u gradu je dosta loša jer se u Noriljsku eksploatiše paladijum, platina, zlato, srebro, nikl, kobalt i bakar. Noriljsk je ipak lijep i interesantan grad, pa ćete sigurno uživati u šetnji njegovim ulicama kako na –30 zimi, tako i na +30 ljeti. Preporučujemo da posjetite gradski muzej i pročitate neka od pisama zatočenika nekadašnjeg Noriljskog kazneno-popravnog logora (NoriljLAG-a) i pogledate rijetke etnografske eksponate kao što je odjeća šamana ili narodna nošnja Evenki i Nganasana – starosjedilačkih naroda Sibira.

Dikson

Dikson je najsjevernije naselje u Rusiji. Nalazi se u Krasnojarskom kraju, na obali Karskog mora (2729 km od Moskve). Dikson je bio „prestonica snježnog Arktika” još u sovjetsko vrijeme, kada se u njemu nalazila najveća ruska luka. Ako volite da putujete brodom, ljeti do Diksona možete stići Jenisejem. Klima je ovde oštrija nego u Noriljsku. Polarne noći su tamnije, temperatura se spušta ispod nule već u septembru, snijeg se topi u junu, a nekada i kasnije.

Verhojansk

U gradiću Verhojansku (4675 km od Moskve) živi  nešto više od hiljadu stanovnika. Naučnici i meteorolozi se još uvijek nisu usaglasili oko toga koje naseljeno mjesto je najhladnije na svijetu – Verhojansk ili Ojmjakon. Oba grada se nalaze u Jakutiji. Za stanovnike ovih najhladnijih naselja na planeti to nije ni važno: i u Verhojansku i u Ojmjakonu vlada polarna hladnoća. Najniža izmjerena temperatura u Verhojansku je −69,8 stepeni Celzijusa.