Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Srpko Kosorić ocijenio je da su preventivne aktivnosti policije ovog Centra od početka godine do kraja septembra dale dobre rezultate, te da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela skoro 93 odsto.
Kosorić je na konferenciji za novinare istakao da je zadovoljan radom policije i postignutim rezultatima.
Naveo je, da je u proteklih devet mjeseci na području u operativnoj nadležnosti CJB Istočno Sarajevo registrovano 574 krivična djela ili 15,84 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

“Od 207 krivičnih djela po nepoznatom počiniocu rasvijetljeno je 125, tako da koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 84,83 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 58,68 odsto”, rekao je Kosorić.

Prema njegovim riječima, u oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno je 76 krivičnih djela ili 22,58 odsto više nego u istom periodu lani, a podneseno je 39 izvještaja protiv 71 lica.

Pričinjena materijalna šteta izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 8.759 KM, a dok je utvrđeni iznos protivpravno stečene imovinske koristi 4.628 KM.

On je naglasio da je za 22,02 odsto smanjen broj krivičnih djela u oblasti opšteg kriminaliteta, a smanjenje za 35,96 odsto imala su i krivična djela iz oblasti imovinskih delikata.

U izvještajnom periodu registrovano je deset krivičnih djela koja se odnose na drogu.

Kosorić je naglasio da u periodu januar-septembar nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Na putevima u nadležnosti ovog CJB u izvještajnom periodu dogodilo se 12 saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima.

Kosorić je istakao da su u okviru preventivnih aktivnosti policijski službenici sprovodili pojačanu kontrolu saobraćaja.

(Izvor: Srna)