Većina nas, nažalost, nije mnogo putovala u inostranstvo posljednjih godinu dana. A dok ponovo ne budemo mogli da zakoračimo negdje dalje, tu je nova web aplikacija uz koju možemo da uživamo u svojevrsnoj virtuelnoj vožnji nekim od najljepših gradova na svijetu.

Aplikacija se zove Drive &Listen i dostupna je besplatno na sajtu Drive and Listen. Ona funkcioniše na vrlo jednostavan način. Naime, sve što treba da uradite je da izaberete grad kroz koji želite da se vozite i na ekranu vašeg uređaja biće prikazan video snimljen kamerom sa šoferšajbne automobila koji je prolazio ulicama tog mjesta.

Na ovakav nesvakidašnji način možete da se upoznate sa Čikagom, Istanbulom, Singapurom, Parizom i drugim svetskim metropolama. Ova aplikacija takođe nudi mogućnost ubrzavanja vožnje, slušanja lokalnih radio stanica, ali i atmosferskih zvukova iz datih gradova.

Autor aplikacije Drive&Listen je Erkam Seker, turski mladić na studijama u Minhenu. On ju je napravio prošlog proljeća kada je osjetio nostalgiju za svojim rodnim Istanbulom.

– Nedostajala mi je vožnja mojim gradom, čak i gužva u saobraćaju i sveopšta graja na njegovim ulicama. Želio sam da to osjetim pa sam na YouTube- u potražio video klipove vožnje Istanbulom. To mi je bilo veoma zabavno, ali sam onda pomislio kako bih još više uživao u atmosferi svog rodnog grada kada bih pustio neki lokalni radio. Tako se rodila ideja za aplikaciju Drive&Listen – izjavio je Seker za sajt Lonely Planet.

Aplikacija ovog momka ne samo što je izliječila njegovu nostalgiju i olakšala mu život u emigraciji, već je u uslovima pandemije koronavirusa i restrikcija putovanja i mnogim drugima omogućila da se bar virtuelno provozaju gradovima koje su oduvijek željeli da posjete.