Borko Močević, slikar iz Istočnog Sarajeva, predstavio se večeras lozničkoj publici u Muzeju Jadra izložbom slika “Nije put kud ne ideš”.

O stvaralaštvu autora govorio je akademski slikar Dargo Simić, zamenik direktora Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, stihovima je veče uljepšao pjesnik Ljutomir Rundić, dok je postavku otvorila Marina Cvetanović, istoričar umjetnosti.

Prema riječima Močevića, izloženih dvadesetak slika, dio je ciklusa koji je rađen kao dio performansa “Nije put kud ne ideš”.

mocevic3

– Taj performans sam pripremao zajedno sa sarajevskom grupom “Atentat”, koja je uradila muziku i istoimenu pjesmu, a Željko Pržulj je pisao priču. Ovaj dio ciklusa je izlagan i za Dane Republike Srpske u Subotici i Novom Sadu, a sada je ovde u Loznici. Slike su nastale u posljednjih godinu i po dana – kaže Borko čiju izložbu Lozničani mogu pogledati do 10. oktobra.

Močević je rođen 1976. godine i kao veliki mladi talenat u petnaestoj godini je postao član udruženja likovnih umjetnika “FISA”. Slikarstvo je izučavao kod profesora Vladimira Vojnovića, a akademsko obrazovanje je stekao na Panevropskom univerzitetu “Apeiron”. U petom razredu osnovne škole naslikao je prvo ulje na platnu, poslije čega su ubrzo počele da stižu i prve nagrade. Bio je učesnik niza likovnih kolonija, imao je nekoliko samostalnih izložbi i sve to zbog priprema za studije u Beču. Međutim, zbog početka rata na prostoru BiH, Borkovi planovi propadaju. Poslije rata odlazi u Beograd, gdje nastavlja školovanje i ostaje sve do bombardovanja 1999. godine, kada se ponovo vraća u rodno Sarajevo, u kojem ostvaruje zapaženu karijeru.

mocevic

Izvor: BLIC.RS