ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 17. МАРТА /СРНА/ - Изградња обданишта у Источном Новом Сарајеву биће завршена у наредних двадесетак дана, а планирано је да вртић почне са радом 1. септембра.

Foto: ISTOČNO SARAJEVO, 17. MARTA /SRNA/

Izgradnja obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu biće završena u narednih dvadesetak dana, a planirano je da vrtić počne sa radom 1. septembra, rekao je za SRNA-u načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Ćosić je naveo da će ovih dana biti raspisan tender za spoljašnje uređenje obdaništa – parking mjesta, travnjaka, staza i ograde, a nakon toga će biti raspisan i tender za opremanje obdaništa. On je dodao da bi obdanište, u skladu sa planiranom dinamikom, trebalo da bude otvoreno 1. septembra.

Ćosić naglašava da ostaje još da se opredijele za oblik funkcionisanja obdaništa, da li će to biti u potpunosti javna ustanova, što povećava stepen kontrole, ali sa druge strane nameće odgovarajuće finansijske obaveze ili će se odlučiti za neki model javnog nevladinog ili javnog privatnog sektora.

“Uvijek sam za to da to bude javna ustanova modelirana na nekim drugačijim principima u odnosu na dosadašnje”, rekao je Ćosić i dodao da su sve javne ustanove u opštini Istočno Novo Sarajevo likvidne, kao i sama opština.

On je naglasio da će ovo obdanište biti razlog više da mladi ljudi zasnivaju porodice, dobijaju djecu i odluče se za ostanak na ovom području. Objekat površine 700 metara kvadratnih sastojaće se od dva dijela – jaslica i vrtića, a u njemu će moći da boravi sedamdesetoro djece.

Izgradnju obdaništa finansiraju opština Istočno Novo Sarajevo i kabinet predsjednika Republike Srpske, koji je obezbijedio 500.000 KM. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Ćosić su 25. aprila prošle godine postavili kamen-temeljac za izgradnju ove ustanove.

Izvor i foto: SRNA