Prije dvije godine kompanija je predstavila električni model koji nije bio za prodaju. U međuvremenu, stvari se mijenjaju.

Ako pitate bilo kog ljubitelja dvotočkaša – koji je njihov prvi pik, vrlo je vjerovatno da će većina reći “Želim američko parče istorije.”. Upravo tako. Harley Davidson  je u svijetu motocikala kao npr. Mercedes ili Ford u svijetu automobila – preteča i oličenje kvaliteta, zabave i prije svega jakih motora. 113 godina sjajne tradicije i oko 5 milijardi dolara prihoda godišnje govore da je ovaj brend neprikosnoven. Naravno, ima onih koji se ne bi složili i koji preferiraju Japance ili Evropljane.

Ono u čemu je oličen Harley kao simbol motociklizma jesu upravo veliki motori i prodoran zvuk, koji čini da se glave okolnih prolaznika naglo zaokrenu. Međutim, u narednih pet godina, poručuju iz kompanije, stiže električni model! Kao prvo: apsolutno je razumljiv takav potez u vremenu kada se svijet okreće zelenim tehnologijama i razvijanju električnih tehnologija. Ali, kao drugo i puno bitnije: pitanje je – da li ćemo dobiti zaista istinski Harley Davidson? Ferrari, na primjer, ne namjerava da se bavi tim stvarima u svrhu očuvanja pedigrea. Logično je onda zapitati se da li bi velikan kao što je američka kompanja trebalo da uradi isto…

Kako god, električni Harley stiže 2021. Koncept je već predstavljen 2014. i u suštini nije izgledao loše. Ali, najveći problem trenutno je modelisanje. Odnosno, inženjeri moraju da “prokljuve” gdje će staviti velike baterije kako bi obezbijedili što veći broj pređenih kilometara za jedno punjenje. Kako sada stvari stoje, one će biti ugrađene u donji dio. Ali to, čini se, neće biti dovoljno. Sve to znači da ćemo dobiti sigurno dobar motocikl koji nosi veliko ime. Samo se nadajmo da neće biti kompletan promašaj i da će biti dostojan prethodnika.