bozovicEkipa OTVORENE MREŽE prošlog ponedjeljka postjetila je Miloša Božovića smještenog na kliniku Schmieder u Njemačkoj.  

„Miloš Božović je došao sa sepsom, teškim infekcijama, dekubitusima. Prije dolaska u ovu kliniku, u Bosni i Hercegovini Miloš se liječio pune dvije godine i prošao bolnice u Kasindolu, UKCS i u Banja Luci. Izmješten je na ovu kliniku jer ljekari ovdje često naprave čudo. Informacije koje sam dobio od ljekara nisu nimalo dobre. Oni su uspjeli riješiti infekcije i izmjestiti ga na još jednu kliniku u Švajcarskoj u hitnoj proceduri“- počinje priču predsjednik OTVORENE MREŽE, Almir Čehajić Batko koji je posjetio Miloša.

Teško i bezizlazno

Po riječima šefa tima klinike Schmieder, situacija u kojoj se trenutno nalazi Božović je teška i bezizlazna. Na pitanje da li postoji bilo šta što bi se za Miloša još moglo učiniti, ljekari su odgovorili da ne postoji.

„Miloš Božović nije umro, ali je stanje takvo da on nepovratno odlazi sa ove planete. Ljekari kažu da mu je sada neophodno obezbijediti svu moguću njegu, ali su saglasni i u tome da ovakvi pacijenti mogu izgubiti život i od upale pluća. Pitao sam ljekare da mi kažu u kakvom je stanju Miloš došao, a oni su odgovorili da je imao težak infekt upravo na mozgu, da je imao sepsu i da mu je čak i koža bila probijena. Miloš je imao i apcese u abdomenu koji su operativno rješavani u klinici koja se nalazi 11 kilometara od klinike na kojoj se trenutno nalazimo. Taj problem su ljekari uspjeli riješiti. Doktori u Cirihu su, nakon toga, pokušavali spasiti inficirani kateter i nisu uspjeli“- pojašnjava Čehajić.

Ljekari kažu da se Miloš neće probuditi

Prema riječima ljekara, Božoviću je još uvijek aktivan samo mali dio bazalnog mozga.

„Ma koliko teško bilo saopštiti ovako tužnu vijest, stvari treba nazvati pravim imenom. Ljekari kažu da se, po svim medicinskim parametrima, Miloš neće probuditi. Proglašavati mrtvim nekoga ko leži u ovoj bolnici i zapravo nije umro, možda je za neke od vas kontradiktorno, ali na moje pitanje šta još trebamo učiniti i šta treba da se desi kako bi spasili Milošev život, ljekari samo ponavljaju da se ne može učiniti više ništa“, zaključuje Čehajić.

Miloš će se vratiti u BiH

Predloženo je da Miloš Božović bude smješten u neki od rehabilitacionih centara u Bosni i Hercegovini. Njegov smještaj na neku od klinika u Njemačkoj, zbog načina prikupljanja novca ali i teškog stanja u kojem se Božović nalazi, bio bi neefikasan i preskup. Samo aparat na koji je Miloš trenutno priključen kako bi mogao disati košta 25 000 eura za sto sati. Ako bi Miloš ostao u Njemačkoj, za njegovo održavanje u životu, bilo bi potrebno obezbijediti milione eura. Najgore od svega je to što Milošu više niti novac niti ljudi ne mogu pomoći.

Ljekari klinike Schmider smatraju da se u slučaju Miloša Božovića trebalo ranije reagovati, te da nije rijetkost da i pacijenti u Njemačkoj imaju inficiran šant u glavi. Ipak, ljekari kažu da je do infekcije vjerovatno došlo na našim klinikama koje nisu prilagođene liječenju ovakvih pacijenata. Teško stanje u kojem je Miloš došao u Njemačku uzrokovale su bakterije kojima se zarazio na našim klinikama, ali i brojni dekubitusi uzrokovani dugotrajnim ležanjem.

 Izvor:Udri muški