Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor preduzeća EYOF 2019 Senahid Godinjak potpisali su danas Protokol o saradnji sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu .

Protokol podrazumijeva saradnju u pripremi i  organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2019), čiji su domaćini gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, logističku podršku, uključivanje velikog broja volontera i stručnu pomoć.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je EYOF 2019 najveći sportski događaj i najznačajniji zajednički projekat dva grada, koji će doprinijeti promociji, afirmaciji i razvoju zimskih sportova. „Moramo da uložimo maksimalne napore u organizaciju EYOF-a 2019, jer ćemo, ukoliko u svijet pošaljemo pozitivnu sliku i pokažemo se kao dobri domaćini, imati višestruku korist, prvenstveno, kad je riječ o promociji i razvoju naših turističkih potencijala“, rekao je Vuković.

„Za nas je veoma važno učešće Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Sarajevu u organizaciji ove manifestacije, jer će nam oni, obezbjeđivanjem ljudskih resursa-volontera, ali i znanjem i potrebnim stručnim savjetima, predstavljati značajnu podršku u pripremi i organizaciji EYOF-a 2019″, kaže Vuković.

Zimski evropski olimpijski festival najveći je sportski događaj za mlade sportiste od 14 do 18 godina, a svakako i najveći sportski događaj u BiH, nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.godine.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo