podmorski_kablKompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim energetskim kablom, nedavno je usvojila Strateški plan za period od 2016. do 2019. godine. I pored nekoliko velikih investicija Terne, kao jedan od najvažnijih projekata u Strateškom planu je izdvojeno energetsko povezivanje Italije sa Crnom Gorom.

Ilustra

U ovoj godini Terna planira da investira 900 miliona eura, dok su očekivanja da će zaraditi više od 1,5 milijardi eura.

Upravni odbor kompanije tokom prezentacije strateškog plana za period 2016-2019. saopštio je da će budžet Terne biti 3,3 milijardi eura.

“Od 2005. je uloženo 10 milijardi eura u nacionalnu mrežu. Kompanija će u narednim godinama povećati napore i nastavlja da igra svoju institucionalnu ulogu u Italiji i Evropi, promovišući direktive o energetskom bilansu, kao i zaštitu životne sredine zahvaljujući povećanju integracije obnovljivih izvora energije u mreži”, navodi se u Strateškom planu Terne.

Najvažniji projekati Terne koji će biti realizovani u periodu do 2019. godine su povezivanje podmorskim energetskim kablom sa Crnom Gorom i izgradnja dalekovoda ka Francuskoj.

“Glavni infrastrukturni projekti uključuju i izgradnju dalekovoda SorgenteRizziconi i povezivanje sa Crnom Gorom i Francuskom koje će do 2019. biti završeno”, objašnjeno je u Strateškom planu.

Italijanska kompanija je nastavila i sa izgradnjom dalekovoda “Villanova Gissi” na koji će biti priključen energetski kabl iz Crne Gore.

Ovaj projekat će, kako se ističe u Strateškom planu Terne, riješiti problem sa deficitom električne energije u italijanskoj regiji Abruzzo i ublažiti opterećenje na mreži između centralne i južne Italije.

Izvršni direktor kompanije Mateo del Fante zadovoljan je rezultatima postignutim u 2015. godini.

“Uspjeli smo da završimo projekat smjene generacijem, koji je najavljen prošle godine, što nam je omogućilo da dovedemo u Ternu preko 300 mladih stručnjaka. Strateški plan predviđa viši selektivni pristup investicijama, kao i energetsko povezivanje sa inostranstvom. Korist od ovoga biće niži troškova za preduzeća i domaćinstva. Plan još jednom potvrđuje našu posvećenost da osiguramo čvrstu i fleksibilnu strukturu” rekao je del Fante.

Sredinom novembra 2010. godine potpisan je ugovor o realizaciju projekta povezivanja Italije i Crne Gore energetskim kablom.

Ugovor su potpisali tadašnji crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, predsjednik Odbora direktora CGES Zoran Đukanović i izvršni direktor Terne Flavio Kataneo.

Vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa sto miliona eura.