zloupotrPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je današnji istup Bakira Izetbegovića još jedan u nizu dokaza da je na sceni zloupotreba institucija na nivou BiH odakle se plasiraju isključivo bošnjački stavovi.

Dodik je ocijenio da ponašanje Bakira Izetbegovića nije nikakav incident, jer on u kontinuitetu daje izjave na fonu onoga što je u “Islamskoj deklaraciji” zapisao njegov otac i za šta se borio, a borio se protiv ravnopravnosti i ostanka Srba u BiH. “To isto danas, drugim sredstvima, radi Bakir Izetbegović.

Očito je da je na sceni zloupotreba zajedničkih institucija, poput Predsjedništva BiH odakle Izetbegović plasira isključivo bošnjačke stavove”, rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše današnji istup Izetbegovića, koji je zloupotrijebio konferenciju za novinare nakon “Brdo-Brioni” samita u Sarajevu da optuži Republiku Srpsku i Banjaluku za navodni progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom građanskom ratu u BiH.

Da je riječ o zloupotrebi institucija BiH, kaže predsjednik Srpske, govori i činjenica da je tom skupu, čiji je domaćin bilo Predsjedništvo BiH, prisustvovao i Hašim Tači, samozvani premijer Kosova koje BiH nije priznala.

Izvor:Srna