detox_dietJedan od osnovnih krivaca za stvaranje masnih naslaga i izazivanje gojaznosti generalno, upravo je spor metabolizam koji onemogućava brz protok “goriva” kroz organizam i njegovu potpunu iskorišćenost bez ostavljanja nepotrebnih rezervi u vidu taloženja masnoća.

Zbog svega toga, osnovno što pre svega treba uraditi zbog zdravlja i kasnije promene izgleda na bolje, je to da se učini sve da se taj isti metabolizam ubrza, a postoje neki dokazani trikovi koji će ga podstaći.

Mali ali česti obroci

Ako je vaša teorija to da se dobro najedete i tako bez osjećaja gladi izdržite duži period, pa kasnije pred spavanje ponovo pojedete ogromni obrok, vreme je da napravite reformu. Jednostavno, kada osjetite malo praznoće u trbuhu, pojedite neki mali obrok i istu stvar ponovite kasnije. Ova promjena će onemogućiti nastanak žestokog osećaja gladi i sa njom ćete smanjiti potrebu za konzumiranjem preobilnog narednog obroka. Osim toga, primjetićete da je ciklus prolaska hrane kroz vaš organizam znatno ubrzan.

Sporija konzumiracija hrane

Osim što pomaže da se konačno osjeti prava slast različitih okusa, usporeno jedenje omogućava ranije dostizanje sitosti, sa manjom količinom hrane nego obično. To je i naučno dokazano jer hormon grelin, koji se proizvodi u želucu kada je stomak prazan, šalje poruku mozgu da je sitost postignuta tek 20 minuta nakon početka jela. Zbog toga treba “razvući” jelo na duži period od toga kako bi spriječili nepotrebno prejedanje.

Salate, riba i morski plodovi na tanjiru

Salate su prepune mikronutrijenata potrebnih za održavanje funkcionisanja organizma na optimalnom nivou. Osim toga, pune su vlakana i pomažu, slikovito rečeno, zauzimanju prostora u želucu sa potpuno niskokaloričnom hranom, pa zbog toga igraju važnu ulogu u skoro svakoj uspješnoj dijeti. S druge strane na primjer samo losos i sardina kontrolišu nivo hormona leptina zaduženog za ubrzanje metabolizma, pa se zbog toga obroci bazirani na ribi preporučuju barem dva puta sedmično.

Vježbanje ili barem smjeh

Vježbanje je ključ kompletnog zdravlja, pa i samog ubrzanja metabolizma. Međutim, ako vam je toliko teško da učinite nešto neopisivo dobro za sebe, onda barem pokušajte da se dobro nasmijete nekoliko puta dnevno. Zvuči neozbiljno, ali zaista je dokazano da se energija u tijelu tokom smijanja povećava za 20 posto, kao i sama brzina otkucaja srca.

Najmanje dvije šoljice zelenog čaja

Prava zvjezda među namirnicama koje ubrzavaju metabolizam čija efikasnost je davno dokazana. Sa vježbanjem čini savršenu kombinaciju, a barem dvije šoljice zelenog čaja na dnevnom nivou, pomoći će ubrzanju metabolizma i otapanju masnih naslaga u predjelu stomaka. Preporučuje se pravljenje čaja na tradicionalni način, prethodno kupovinom trave od provjerenih dobavljača, jer zeleni čaj u filteru nikada ne može osigurati potpuni efekat.

Izvor: menshealth.rs