Nekada, i to ne baš tako davno, brak je predstavljao nešto sveto. Danas ga se uglavnom shvaća suviše olako. Tako broj sklopljenih brakova u Bosni i Hercegovini opada iz godine u godinu, dok je broj rastava u porastu, piše Večernji list BiH.

svadja1-696x456

U posljednje četiri godine u BiH godišnje oko dvije i pol hiljade bračnih parova sudski se rastavi, a advokati imaju pune ruke posla. Statistika kaže kako je broj žena i muškaraca koji pokreću inicijativu za razvod izjednačen.

Od 2609 rastavljenih brakova u BiH u 2013. godini, 107 trajalo je kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1861 brak je trajao pet i više godina
Da razvod i nije tako jednostavan, a uz to i prilično skup za prosječnog građanina, pokazuje sudska praksa. O psihičkim i fizičkim posljedicama znaju samo oni koji su to iskusili na “vlastitoj koži”.

Prva faza na putu k rastavi je bračno savjetovanje koje je uspješno i učinkovito ukoliko oba partnera žele riješiti probleme i ako su uključena u proces savjetovanja. To podrazumijeva spremnost partnera na kompromise i na dugotrajne promjene ponašanja, a ne samo za vrijeme trajanja procesa savjetovanja.

Ne uspije li savjetovanje, stvar u svoje ruke uzimaju advokati, odnosno sud. Postupak brakorazvodne parnice obavlja se u tri cjeline te je za svaki postupak potrebno uplatiti 360 KM+PDV. To je što se tiče same brakorazvodne parnice. Svaki izlazak odvjetnika na ročište košta 360 KM, a ne uspije se baš odmah svaki bračni par rastaviti tako da proces zna potrajati godinu dana, a često i više.

Kako tvrde advokati, nakon toga vrši se podjela imovine. Sve ono što su supružnici stekli za vrijeme zajedničkog života se dijeli. Takav vid podjele bračne imovine košta 200 KM+PDV po svakom izlasku na sudsku parnicu. Također se plaća i administrativna pristojba sudu koja ovisi o visini imovine koja se dijeli osobama koje se razvode.

Posebna imovina je ona koju je bračni partner stekao prije sklapanja braka, a zajednička je ona imovina koju su bračni partneri stekli radom tijekom trajanja bračne zajednice. Podjela zajedničke imovine je utvrđivanje suvlasničkog udjela svakog bračnog partnera u zajedničkoj imovini. Bračni partneri mogu zaključiti sporazum o podjeli zajedničke imovine pred notarom, a ako se bračni partneri ne mogu dogovoriti, podjelu vrši sud.

Imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera mogu se urediti predbračnim ili bračnim ugovorom, sačinjenim pred notarom u BiH. Bračni partneri ne mogu ugovoriti primjenu prava druge države na imovinsko-pravne odnose.

Nakon podnošenja zahtjeva za razvod braka i podjele imovine, roditelji se prije sudskog ročišta moraju odlučiti za skrb nad djetetom te se dogovoriti o visini alimentacije. Ukoliko nije moguće postići dogovor, odluku na kraju donosi sud.

Od 2609 rastavljenih brakova u BiH u 2013. godini, 107 trajalo je kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1861 brak je trajao pet i više godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, “najveći broj bračnih parova rastavi se poslije pet ili više godina braka”.

Razlozi su različiti. Najčešće se to odnosi na materijalne stvari i korist koju imaju bračni partneri. Onog trenutka kada to nestane, brak bude razoren. Tu su i drugi izazovi poput siromaštva koje stvara uvjete da ljudi brzo gube povjerenje jedni u druge. Ako ne možete osigurati svojoj porodici standardne uvjete za život, onda nastaju problemi u porodici.

Nekada, i to ne baš tako davno, brak je predstavljao nešto sveto. Danas ga se uglavnom shvaća suviše olako. Tako broj sklopljenih brakova u Bosni i Hercegovini opada iz godine u godinu, dok je broj rastava u porastu.

izvor:fokus