BANJALUKA, Direktor “Izrael investment grupe” Evgenij Zotov rekao je Srni da ova kompanija neće odustati od kupovine državnog paketa akcija u RŽR “Ljubija”, uprkos tome što Narodna skupština Republike Srpske nije dala saglasnost na odluku Vlade o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala tog akcionarskog društva “Izrael investment grupi” za 92 miliona KM.

“U narednom periodu procijenićemo nekoliko opcija i odlučiti o sljedećim koracima. Uložili smo puno vremena i energije u ovaj posao i nećemo tako lako odustati”, poručio je Zotov.

On je rekao da je, gledajući skupštinsko razmatranje odluke o prodaji akcija prijedorske “Ljubije”, stekao utisak da predstavnici opozicije direktno žele da smijene Vladu i vladajuću koaliciju, te onemoguće Srpskoj novi finansijski resurs u budžetu.

Zotov je ocijenio da je kompanija “Arselor Mital” organizovanim protestima radnika, političkim i svim sredstvima branila svoj monopolistički položaj i “prekršaje koje su počinili u proteklih 12 godina”.

“Trodnevni protesti su bili dobro organizovani i finansirani, o čemu govori i korištenje autobusa, dampera…”, rekao je Zotov i dodao da “Mital” tako radi ne samo u Srpskoj, već i u Federaciji BiH, Južnoj Africi, Francuskoj i drugim zemljama.

On je konstatovao da je DNS “branio monopolistički položaj i interese `Arselor Mitala`”, te ponovio da je “Izrael investment grupa” imala dobre namjere u vezi sa “Ljubijom”, nudeći ekonomski projekat razvoja tog rudnika i područja.

Narodna skupština Republike Srpske juče nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Za prodaju akcija “Ljubije” glasalo je 39 poslanika, protiv 34, dok je udržano bilo sedam poslanika.

Kompanija “Izrael investment grupa” ranije je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” dostavila ponudu od 92 miliona KM sa namjerom da u razvoj “Ljubije” u periodu od tri godine investira 65.000.000 KM u osnivanje odjeljenja za istraživanje i razvoj radi uvođenja novih tehnologija.

Ponuda “Arselor Mitala” za te akcije “Ljubije” iznosila je od 63,3 miliona KM.

Izvor: Capital/Srna