BANJALUKA, TREBINJE – Za samo dva dana na nekoliko lokacija u Banjaluci, uključujući i strogu gradsku zonu, uočene su zmije.ZMIJE

 

Konačna stabilizacija vremena učinila je svoje, te su nezvani gosti izašli iz staništa, tako da se građanima savjetuje oprez, s tim što, srećom, zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama protivotrova.

Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, potvrđuje da su na području Banjaluke već imali nekoliko intervencija. “Nas građani zovu, mi problem riješimo, i tu uslugu moramo da naplatimo, što zavisi od vrste intervencije, lokacije i slično. Cijena iznosi od 100 maraka pa naviše.

Inače, zmije neće na uređen prostor, gdje je čisto”, rekao je Šušnjar. Ipak, da izuzeci postoje, uvjerili su se i reporteri “Nezavisnih”, koji su tokom vikenda na četiri lokacije fotografisali gmizavce, od čega u dva navrata u Banjaluci.

Tako su u subotu popodne, na poziv građana iz Jajačke ulice, nedaleko od banjalučke Gimnazije, radnici “Eko-bela” ulovili zmiju koja se bila uvukla u parkirani automobil.

Samo nekoliko sati kasnije je Aco Resanović iz Laktaša u travnjaku u blizini svoje kuće ugledao, a zatim ubio zmiju dugu gotovo dva metra. Već sutradan, fotografisali smo zmiju koju je pregazilo vozilo u Dunavskoj ulici, u banjalučkom naselju Kumsale, a isti dan naš novinar je manjeg gmizavca uočio na jednoj od pješačkih staza u Krupi na Vrbasu.

U Dom zdravlja Banjaluka, kako saznajemo, nisu dolazili pacijenti zbog ugriza zmija.

“Dom zdravlja u Banjaluci raspolaže dovoljnom količinom seruma protiv zmijskog otrova”, kazala je za “Nezavisne” Dijana Ožegović, stručni saradnik za odnose s javnošću Doma zdravlje Banjaluka.

Isto nam je potvrđeno i u službama hitne medicinske pomoći domova zdravlja u Zenici, te u Trebinju.

“Još nismo imali nijedan slučaj ugriza zmije ove godine. Imamo dovoljne količine seruma, tako da smo spremni dočekali ovu sezonu”, kaže Saša Borjan, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlje Trebinje.

On napominje da je bitno da građani, ukoliko ih kojim slučajem ugrize zmija, preduzmu nekoliko koraka do dolaska stručne medicinske ekipe.

“Potrebno je da dva centimetra iznad rane podvežu na primjer kaišem ili zavojem. Ta podveska će da spriječi brzo širenje otrova kroz organizam, a dobro bi bilo svakih četiri do pet minuta podvesku otpuštati kako ne bi došlo do gangrene.

Savjetuje se i da se ekstremitet na kojem je rana podigne kako bi se smanjio ulazak u krvotok”, ističe Borjan. Nipošto se ne savjetuje isijecanje mjesta gdje je zmija ugrizla, jer se onda otvore dodatni krvni sudovi, pa se otrov još brže apsorbuje.

Otrov se ne smije ni isisavati. “U principu, potrebno je što prije pozvati hitnu pomoć, a pacijentu se ne savjetuje da hoda, jer može doći do pada pritiska, kolapsa i gubitka svijesti.

Dakle, potrebno je da pacijent sjedne ili legne i da se tako transportuje ili sačeka dolazak ljekara”, napomenuo je Borjan.

Iako većina građana ima strah od gmizavaca, svakako se savjetuje da ih ne ubijate, već da ih odnesete na područja gdje niko ne zalazi. Zmije imaju veoma korisnu ulogu u ekosistemu, jer se, između ostalog, hrane glodarima.
ZMI1

ZMI2
Izvor:Nezavisne