rolat-zirafa4-600x352Sastojci za žirafa rolat:
Osnovna smjesa

rolat žirafa3

3 žumanceta
15 gr šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 gr brašna
1 vanilin šećer
Dodatak 1 osnovnoj smesi

3 bjelanceta
50 gr šećera
Par kapi limunovog soka
Dodatak 2 osnovnoj smjesi

2 kašičice kakao praha
Pola kašičice čokolade u prahu
1 kašičica mleka
Smjesa za šaru

1 bjelance
2 kašičice šećera
1 kašičica brašna
2 kašike pripremljene osnovne smjese

Fil:

100 ml tečnog šlaga
100 gr džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)

Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dvije kašike ove pripremljene smjese sa strane u posebnu posudicu.

Pripemite dodatak 1. Umutite u čvrst snjeg 3 bjelanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smjese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smjesi. Postepeno dodajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umješate cijelu smjesu, odnosno snjeg od bjelanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mlijeka). Sve dobro izmješajte.

Pripremite smjesu za šaru. Umutite bjelance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smjese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomješajte i uspite tu smjesu u plastičnu vrećicu, odsjecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.

Šare iscrtajte (kao na fotografijama) na papiru za pečenje. Stavite ga u nauljenu tepsiju (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dole, pa ponovo premažite uljem preko papira. Napravite bijele šare sa vrećicom i smjesom, prateći crtež. Pecite iscrtane šare u rerni zagrejanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite iz rerne, pa preko pečenih šara prelijte smeđu smjesu (koju ste dobili mješajući osnovnu smjesu, dodatak1 i dodatak 2).Rernu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i premjestite koru na žicu za hlađenje ili neku tepsiju i ostavite da se u potpunosti ohladi. (Ne skidajte još uvjek papir za pečenje).

Dok se kora hladi, pripremite fil. Umutite šlag. Premažite koru sa džemom, pa sa šlagom. Umotavajte rolat i istovremeno lagano odvajajte papir za pečenje sa kore.

Dobijeni rolat umotajte u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u frižider na 4 sata ili najbolje preko noći prije služenja.