snijeg ulicaVozači u Republici Srpskoj i BiH od 15. novembra 2015. do 15. aprila 2016. godine obavezni su da, bez obzira na vremenske uslove, posjeduju odgovarajuću zimsku opremu na motornim vozilima kojima upravljaju i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovoz.

Pod zimskom opremom za putnička motorna i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimski pneumatici na sva četiri točka, koji su na svom boku obilježeni oznakama MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru odgovaraći lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lanci, lopata i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 maraka.

AMS RS podsjeća da vožnja u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja problem, jer se u mnogome razlikuje od načina upravljanja vozilom u drugim godišnjim dobima. Vozilo valja pripremiti za vožnju u surovim zimskim uslovima kad vozače čekaju niske temperature, snijeg i led na kolovozu, koji zahtjevaju dodatni oprez za volanom.

Radnje u saobraćaju, bilo da je u pitanju promjena pravca ili brzine kretanja, moraju da se obavljaju sporije, jer nagle promjene načina kretanja mogu da dovedu do gubljenja kontrole nad vozilom.

Zimi je potrebno držati duže ostojanje u odnosu na vozila ispred. Tako će vozači imati više vremena da bezbjedno zaustave vozilo bez naglog i opasnog kočenja. Razmak potreban da bi se zaustavilo vozilo na zaleđenoj površini može biti do tri puta veći nego kada se vozi po suvom putu. Između vozila treba da bude takvo ostojanje da, ukoliko jedno izgubi kontrolu, to ne utiče na bezbjednost ostalih vozila.

Važno je predvidjeti kočenje procjenom potrebnog zaustavnog puta uz naizmjenično kočenje motorom i korištenjem kočnice. Kočenje mora biti postepeno kako bi se spriječilo blokiranje točkova, koje bi moglo dovesti do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom. U slučaju blokiranja i proklizavanja, potrebno je otpustiti papučicu kočnice kako bi se ponovo uspostavilo prijanjanje na tlo, pa ponovo kočiti koristeći i kočenje motorom.

Lanci za snijeg nisu zamjena za zimske gume, već predstavljaju koristan dodatak. Koriste se isključivo za vožnju po snijegu i po pravilu treba da se koriste i na vozilima koja imaju pogon na sva četiri točka, s tim što se tada oni montiraju samo na prednjem ili zadnjem paru točkova.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i puta, od presudne su važnosti za bezbjednost vozača i putnika. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi vazduha nižoj od sedam stepeni Celzijusovih ljetne gume gube elastičnost, kao i karakteristike prianjanja na podlogu koju imaju u uslovima za koja su predviđena. Najbolje je, već sada, staviti na automobil sve četiri zimske gume, iste marke, istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila.