U mjestu Luka u Žepi obilježene se 24 godine od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a potom masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga. Vojnici su ubijeni na putu ka brdu Zlovrh u pokušaju dostavljanja hrane i vode. Uprkos dogovoru da će pustiti da kolona mirno prođe, muslimanske snage su napale i ubile srpske borce.

ŽEPA

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-ploču obilježen je 4. jun 1992. godine, jedan je od najtragičnijih događaja za opštinu Pale i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju.

Stradanje vojnika u Žepi, za Paljane je najtragičniji događaj iz odbrambeno – otadžbinskog rata. Vojnici su krenuli da posadi radio-relejnog objekta na brdu “Zlovrh” dostave hranu i vodu. Muslimanske snage su obećale siguran prolaz, ali su pogazile dogovor. Kolona nije bila u borbenom poretku i bili su nespremni za iznenadni napad.

“Radi se o jednom planiranom podmuklom kukavičkom napadu. Možemo slobodno da kažemo da je slično bilo i u Dobrovoljačkoj i Tuzli. Svakako da je to pouka koju treba upamtiti“, rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

U Tužilaštvu BiH ne postoji predmet o ubistvu srpskih vojnika u Žepi i do sada niko nije odgovarao za zločin muslimanskih snaga, podsjećaju u paljanskoj boračkoj organizaciji. Upozoravaju i na loše materijalno stanje i na to da su djeca poginulih boraca i dalje bez posla.

Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije Pale, ističe da djeca boraca koji su dali život za Republiku Srpsku moraju imati prioritet .

“Život dat za Republiku Srpsku mora biti ispred političke partije kada je riječ o zapošljavanju”, rekao je Parađina.

Pomenu u Žepi, pored porodica i saboraca, prisustvovali su i predstavnici republičke i lokalne vlasti. Na inicijativu Boračke organizacije, Skupština opštine Pale donijela je odluku da šetalište dobije naziv “4. juni” u sjećanje na stradanje 45 vojnika VRS.

 

Izvor:RTRS