Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić ugostio je danas članove Ženskog hora “Viva Voće” iz Leskovca, koji je nastupio u okviru Desetog Sabora izvornog srpskog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu.

Lučić je goste iz Leskovca upoznao sa nastankom i organizacijom Istočnog Sarajeva, naglašavajući da su Srbi, koji su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustili Sarajevo, u proteklih dvadesetak godina uspjeli da izgrade grad sastavljen od šest opština, koji sada ima svoje institucije, Univerzitet, osnovne i srednje škole, obdaništa, urbane centre…“Izuzetno nam je važno da, prije svega, sačuvamo svoj nacionalni identitet, tradiciju, kulturu i vjeru, pa s tim u vezi, gradske vlasti nastoje da, u skladu sa mogućnostima, podrže održavanje manifestacija kao što je Sabor srpskog izvornog stvaralaštva, koji se upravo održava u Istočnom Sarajevu“, rekao je Lučić.

Lučić je izrazio nadu da će današnja posjeta pomoći u uspostavljanju saradnje Istočnog Sarajeva i Leskovca, dodajući da Istočno Sarajevo već sarađuje sa nekim gradovima sa juga Srbije.

Rukovodilac hora i dirigent Mirjana Perišić prenijela je poziv gradonačelnika Leskovca da predstavnici Istočnog Sarajeva posjete taj grad, jer je želja Srba sa jugoistoka Srbije da ostvare vezu sa građanima Istočnog Sarajeva, koji su, kako je navela, pretrpjeli pravu golgotu u proteklih 25 godina.

„Naš hor postoji nešto više od pet godina i čine ga uglavnom srednjoškolke. Inače, imamo nešto drugačiji repertoar,ali smo, specijalno za ovu priliku, uvježbali nekoliko etno pjesama kojim smo željeli da se predstavimo vašoj publici“, rekla je Perišićeva, naglašavajući da su oni sami inicirali dolazak u Istočno Sarajevo i učešće na Saboru, jer su imali veliku želju da posjete ovaj grad.

Prijemu u Gradskoj upravi prisustvovao je direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković.

hpr2

Izvor: Grad Istočno Sarajevo