Stefan Pavlović i Danijela Rajić su mladi naučni radnici Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Oni su svoj Fakultet približili posjetiocima ovogodišnjeg Festivala nauke ogledima iz zanimlјive hemije.

Jedan od zanimljivijih ogleda bio je “hemijski kameleon”. To je hemijska reakcija pri kojoj rastvor prolazi kroz niz stadijuma pri čemu mijenja boje prelazeći iz intezivno ljubičaste u zelenu i žutu do intezivno braon boje. Zašto se sve to dešava i koje hemijske reakcije dovode do ovakvih promjena, zainteresovanim posjetiocima marljivo su objašnjavali Danijela i Stefan.
Osim “hemijskog kameleona” posjetioci su na ovome štandu imali priliku pogledati i “slonovu pastu”, zatim reakciju kupusa sa različitim kiselinama i bazama pri čemu se kupus ponašao kao indikator kiselosti i baznosti, kao i pravljenje hemijskih koktela i vještačke krvi, supstance koja ima boju kao prirodna krv, a čak i miriše tako.
“Hemija je lijepa i jako zanimljiva nauka, bitno ju je samo predstaviti tako” u glas izgovaraju ovo dvoje mladih, koji su se svojim zalaganjem i rezultatima izdvajali i tokom studija i dodaju da su posjetioce najviše privlačile reakcije koje su burne i u kojima dolazi do promjene boje odredjenih jedinjenja, kao i reakcije koje izazivaju mnogo dima i plamenove različitih boja.

Izvor:www.ues.rs.ba