Izmijenjeni Zakon o opštem upravnom postupku trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine. Njime je propisano da će građani i privrednici u Srpskoj manje čekati na rješavanje predmeta u lokalnim i republičkim institucijama što će olakšati njihov rad. Međutim, iz opozicije poručuju da Vlada prvo treba da riješi hiljade neriješenih slučajeva pa tek onda uvodi izmjene.

Stupanjem na snagu Zakona o opštem upravnom postupku građani će već desetog dana poslije predaje zahtjeva biti obaviješteni o procesu rada na njihovom predmetu, ili o eventualnoj potrebi za dopunom dokumentacije.

Iz resornog ministarstva poručuju da je cilj stvoriti drugačiju administraciju od sadašnje i približiti je građanima.

„Ideja je bila da na ovaj način smanjimo i potencijalnu korupciju, jer građani neće više ići po kancelarijama i tražiti gdje je njihov dokument i tražiti način kako će to riješiti već će komunicirati sa službenikom u prostoriji namijenjenoj za to koja je pod video nadzorom“, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Potrudićemo se, poručuju iz ministarstva, da građani što prije osjete koristi novog zakona ali ipak priznaju da će za realizaciju plana trebati malo više vremena.

„Mi ćemo se ipak potruditi da do kraja godine ovo bude norma koja ćemo ispuniti u sto odsto kapaciteta jer nema razloga da ovo ne radimo. Postoje brojne lokalne zajednice koje su ovo uvele već i same od sebe i bez zakona na ovaj način komuniciraju cijenimo da je ovo sasvim prirodno i da se i na ovaj način okrenemo građanima i prema privredi“, ističe Rešić.

Možda će novi Zakon ubrzati procedure ali je potrebno da Vlada Srpske prvo riješi brojne neriješene slučajeve u upravnom postupku pa tek onda pojednostavljuje postupke, poručuju iz opozicije.

„Prije svega u Republičkoj geodetskoj upravi i Poreskoj upravi i u svim onim procesima u kojima građani treba da ostvare svoja prava i izvrše izvršnim ispravama da to okončaju pa onda pričaju o tome šta će biti u budućnosti. Dakle završite zaostale predmete, građani Srpske neka ostvare svoja prava i onda pričajte o budućnosti“, poručuje Adam Šukalo, poslanik PDP u NS RS.

U Vladi Srpske tvrde da je novim Zakonom o upravnom postupku predviđeno da se prava građana i privrednika u Srpskoj postave na prvo mjesto i da će se nadležni ograni prema njima tako i ophoditi.

(BN televizija)