Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se najkasnije u srijedu, 22. februara, sastati sa predstavnicima i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, povodom bošnjačke najave revizije presude po tužbi protiv Srbije.

“Mislim da ću u sredu najkasnije sve da ih vidim na okupu, i one iz vlasti i one iz opozicije, i one Srbe iz Banjaluke i Srbe iz Sarajeva. Ne mislim pri tome gde žive, već govorim o pozicijama gde učestvuju u vlasti. Sa svima želim da razgovaram i čujem njihovo mišljenje”, rekao je Vučić novinarima u Vrbasu, gdje je obišao osnovnu školu.

On je istakao da je važno da se trezveno i hladne glave o svemu razgovara, bez obzira na tešku poziciju i situaciju.

“Mislim da treba da spustimo loptu i gledamo šta je u najboljem interesu našeg naroda u celini”, izjavio je Vučić.

On je dodao da je već razgovarao /telefonski/ sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da će danas da razgovara i sa /predsjedavajućim Predsjedništva BiH/ Mladenom Ivanićem.

Vučić je poručio da je očigledno da predstoje prilično turbulentna politička vremena u regionu, za koje Srbija nije odgovorna niti je to bilo čime izazvala.

Prema njegovim riječima, revizija presude je nešto što predstavlja tešku i drugačiju situaciju za Srbiju. “Srbija je uložila mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti i to će nastaviti da čini. Za nas je ovo nešto što nismo želeli”, rekao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da to neće donijeti rezultate i mišljenje da i sama namjera, ne ulazeći u to da li je to formalnopravno ispravno, nije dobra za situaciju u regionu, jer se time pokazuje želja da se i dalje govori dobrim dijelom o prošlosti, a mnogo manje o budućnosti.

Vučić je istakao da će Srbija, ipak, biti otvorena za razgovore i da se mora razgovarati.

“Ovo govori koliko sam bio u pravu kada sam insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka, zato što je očigledno da smo svi mi negde naučili šta je to što vole da čuju Evropljani, šta Amerikanci i Rusi, ali nismo razgovarali dovoljno između sebe. Nismo ušli u cipele onog drugog i nismo pokušali da shvatimo njihove muke i probleme”, rekao je Vučić.

On je naveo da se plaši da ovog puta “ljudi koji su donosili takve odluke zbog nekih svojih unutrašnjih potreba, nisu dobro razumeli suštinsku potrebu i njihovog naroda”.

“Što se nas tiče, kao predstavnika Srbije, mi ćemo na profesionalan i odgovoran način na bilo kakve zahteve odgovoriti i, čini mi se, dobiti nepromenjen odgovor, za koji ne mogu da kažem da ide u korist Srbije, ali svakako nije štetan po Srbiju”, naglasio je Vučić.

On je dodao da cijeli ovaj proces udaljava od ubrzavanja pomirenja i većeg razumijevanja, a mnogo energije i truda je uloženo po tom pitanju.

Izvor: Nezavisne