Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija posebno prati situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i da će se po povratku iz Brisela sastati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

617396_dodik-vucic-tanjug_f
Dodik i Vučić priolikom ranijeg susreta
– Sinoć sam kratko razgovarao sa Dodikom. Posebno pratimo situaciju u BiH i RS – kazao je Vučić odgovarajući na pitanje o ustavnoj krizi u RS, nakon obilaska pogona kompanije “Lames” u Sremskoj Mitrovici.

Dodao je i da će u Beogradu posle Brisela, u koji putuje u ponedeljak, moći otvoreno da razgovara o svemu sa Dodikom.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, juče su na području Novog Grada u Republici Srpskoj sproveli opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je već uhapšeno pet Srba.

To je izazvalo oštre reakcije zvaničnika Republike Srpske, a kako je juče odlučeno, Vlada i sve institucije Republike Srpske zbog tog “protivustavnog postupanja” Agencije za istrage i zaštitu Bih (Sipa) prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da će Republika Srpska sprovesti odluku Vlade RS o prekidu saradnje sa državnim Sudom i Tužilaštvom, kao i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i poručio:

“Sprovešćemo ove zaključke. Probajte nas testirati. Ako sada ustupimo svoje pravo drugom, živećemo u nepravdi”.

IZVOR:Blic