Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata – beli luk, kore i kiselo mleko.

Prema kazivanju starih Vranjanaca, objašnjava Izabela Savić iz Turističke organizacije Vranja, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.

Domaćice koje učestvuju na našim prezentacijama hrane učile su da spremaju samsu od svojih majki i baka, a one od svojih majki i nana. Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu. Bilo kako bilo, tačan podatak ili pisani trag o samsi ne postoji – objašnjava Izabela Savić.

Domaćice uvek “nasleđivale” recept od majke ili bake; foto: FB Turistička organizacija VranjaPrema saznanjima turističkih radnika koji promovišu između ostalog i gastronomske specijalitete ovog kraja, ističe ona, samsa se sprema samo u Vranju i okolini.

Inače, sama reč “samsa”, potiče od persijske reči „samosa“, što znači  trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trogulasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara “samsa”. S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, smatramo da je turska kuhinja uticala da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana – pojašnjava Izabela.

U želji da i Vranje ima svoj kulinarski brend, Turistička organizacija je 2006. godine prvi put organizovala prezentaciju samse – arhaičnog i originalnog proizvoda.

Nakon obavljenih razgovora sa starim vranjskim porodicama, od mnoštva lokalnih specijaliteta, odlučili smo se za samsu. Naravno, tu su i propeć, zeljanik, tarana sa piletinom, vinogradarska janija… Ali najviše glasova je ipak dobila samsa – objašnjava Izabela Savić.

Posle toga je usledila prva zvanična prezentacija samse na sajmovima turizma i hrane, Danima Vranja u Beogradu…

Izvor i foto: Južne vesti