U susret jubileju – 90 godina sjajnog švedskog brenda donosimo nekoliko zanimljivosti vezanih za kompaniju.

Volvo danas predstavlja snažan, kvalitetan i prije svega – bezbjedan brend. Čak postoji i tona šala na taj račun, jer Šveđani izgleda ne žele ništa da prepuste slučaju. Da li ste znali da je prvi pojas u automobilima, kakav poznajemo danas, ugrađen 1959., naravno u – Volvo? Izumio ga je Nils Bolin. Takođe, Šveđani su zaslužni za dječija sjedišta u automobilima. U upotrebu su ušla 1967. Volvo je pionir u ugrađivanju bočnih vazdušnih jastuka i monitora mrtvih uglova, a u kompaniji su veliki ljubitelji kamera i radara.

Saab je dugo godina bio glavni konkurent kod kuće, ali je slab menadžment taj brend doveo praktično do gašenja. Međutim, Volvo i domaći suparnik uvijek su gajili dobre odnose. Amerikanci čak danas imaju popust od hiljadu dolara na kupovinu novog Volvo vozila ako u garaži već imaju Saab. Godinama su Šveđani imali dobre odnose i sa drugim proizvođačima, a najbolja saradnja uvijek je bila sa kompanijom Ford.

Šveđani piju najviše kafe po glavi stanovnika u svijetu, pa ni u kompaniji Volvo ne zaostaju u ispijanju šoljica. Međutim, zanimljivo je i to što na svaki sajam van matične zemlje, Volvo sa sobom vodi nekoliko barmena iz lokalne pržionice u Geteborgu.