Foto: P.Dimitrijevic/RAS Srbija/Blic – Jelisaveta Karađorđević i Majkl Davenport

U susret 14. Beogradskom festivalu igre (24.3-11-4), jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Marko Ferini iz Italije upriličio je majstorski kurs za učenike baletskih škola u Srbiji čiji je posljednji, javni čas održan u prostorijama Nacionalne fondacije za igru u Beogradu.

Ovogodišnji kurs maestra Ferinija, koji je četvrti put boravio u Beogradu, pohađalo je pedesetak polaznika iz baletskih škola iz Beograda, Pančeva i Novog Sada. Italijan je vodio po tri časa dnevno klasičnog baleta i repertoara sa ciljem da mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta  kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i plesne scene.

Prisutnima je predstavio rezultate svog ovogišnjeg rada sa mladim talentima iz Srbije: vježbe na štapu i na sredini kao i mini koreografije u grupama razvrstanim po uzrastu polaznika (9-12, 13-15, 16-25 godina).

Ovaj majstorski kurs svakako je promjenio živote mladih igrača, dajući im nove ideje, mogućnosti i perspektive. Prošle godine kurs su obilježili mnogi lijepi  trenuci, suze i smijeh, bol i zadovoljstvo. Časovi klasičnog baleta i repertoara, uz sve korekcije i sugestije maestra Ferinija ovi mladi ljudi će još dugo pamtiti – poručila je Aja Jung, osnivač Nacionalne fondacije za igru, u čijoj je organizaciji (uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji) ovaj majstorski kurs i održan.

Ona je, osim Marku Feriniju, zahvalila i našim pedagozima Ivanki Lukateli, Mariji Janković i Jeleni Ćirici za pomoć i podršku.

U rezultatima predanog rada mladih talenata, na koktelu u Nacionalnoj fondaciji za Igru, uživali su predstavnici diplomatskog kora, medija, sponzora festivala kao i predstavnici kulturnog života Srbije.

Aja Jung je podsjetila i da do prije 15 godina u našoj zemlji nije postojao savremeni balet, dok su baletske predstave posjećivali malobrojni, te da je Beogradski festival igre, koji je pokrenula 2004, uspio da promjeni sliku nabolje, postavi igru na ugledno mjesto i pokaže da je to „profesija za odabrane i talentovane” dok je Nacionalna fondacija za igru stvorena da bi „postala most između tradicije i nove, savremene igre ”.

Marko Ferini dodao je da ovakav festival igre, kakav ima Beograd, nije uobičajen ni u njegovoj domovini.

– Kompanije koje dolaze kod vas nisam gledao ni u Rimu ni u Milanu, tako da morate da budete ponosni na to – poručio je on.

Foto: P.Dimitrijevic/RAS Srbija/Blic – Marko Ferini sa polaznicima kursa

Izvor: Blic