Nјegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije u razgovoru sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima gradske vlasti poručio je da se iz svih problema sa kojima se susreće srpski narod na ovom području može izaći samo zajedničkim djelovanjem.
„Mora da postoji viši plan da se zajednički radi na onome što je dobro za sve lјude i za nas koji danas imamo neke vodeće pozicije. Važno je da razgovaramo i da se dogovaramo, inače ćemo uvijek imati nove i nove probleme koji će biti nerješivi“, poručio je vladika Grigorije.

On je dodao da se mora stalno razgovarati i otvoreno govoriti i tek tada će biti moguće napredovati.

Vladika Grigorije je rekao da je tokom današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu konstatovano da pravoslavne crkve, imovina i postojanje Srba u federalnom Sarajevu nikad ne smije biti zaboravlјeno.

„Ma gdje da žive, Srbi koji su izbjegli iz ove sarajevske doline, ne smiju da budu zaboravni i nemaju pravo da zaborave svoje grobove i svoja imanja, svoje postojanje i svoju istoriju“, poručio je vladika.

On je naglasio da niko nije dobrovolјno otišao, napustivši svoju kuću i imanje i da se protiv toga treba boriti sjećanjem, pamćenjem i slogom.

Prema njegovim riječima, važno je da crkve u federalnom Sarajevu ne smiju biti zaboravlјene i da se uvijek treba sjećati riječi Milorada Ekmečića da je to „upalјeno kandilo našeg postojanja tamo“.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je veliko zadovolјstvo i zahvalnost vladiki Grigoriju što su tokom vaskršnjih praznika u više navrata razgovarali i razmijenili mišlјenja.

On je naglasio da su danas razgovarali o temama koje se odnose na ostanak i opstanak srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, kako na prostoru Istočnog Sarajeva, tako i federalnog Sarajeva.

„Cilј nam je da opstanemo i ostanemo u kapacitetu koji imamo danas i da na jedan ozbilјan način njegujemo tradiciju i običaje srpskog naroda i svih bogomolјa koje imamo na ovom prostoru“, poručio je Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić zahvalio je vladiki Grigoriju na posjeti, zbog koje, kako je rekao, osjeća zadovolјstvo i radost.

„Naš osnovni cilј u Istočnom Sarajevu jeste da zadržimo naše stanovništvo ovdje i da se svi zajedno potrudimo da nas bude što više. Mi imamo šest opština koje želimo da razvijamo, imamo i izrazito nerazvijene opštine kojima nastojimo da pomognemo, kako bismo zadržali građane na tom području i obezbijedili im, koliko toliko, normalne uslove za život“, rekao je Lučić, dodajući da Grad ima dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, te da se u budžetu Grada redovno obezbjeđuju sredstva za izgradnju, održavanje i rad crkava.

Zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić rekao je da je neophodno raditi na vraćanju morala u odnosima među lјudima i da mnogi problemi dolaze iz toga što je sve manje moralnih vrijednosti u društvu. „Mora se kroz obrazovni sistem činiti više, kako škole ne bi bile samo ustanove za školovanje i obrazovanje, nego i za vaspitanje“, smatra Vučetić.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo