Foto: Nacionalni park Jeloustoun Shutterstock – National Geographic

Najnovija istraživanja otkrivaju da se kod 63 procenta prirodnih dobara primjećuje negativan ljudski uticaj, a da se čak 91 procenat analiziranih područja suočava sa drastičnim gubitkom šuma. Koja prirodna bogatstva su najugroženija?

Prema rezultatima studije koja je ispitivala i analizirala ljudske otiske i gubitak šuma, a koja je objavljena u časopisu Biological Conservation, više od 100 prirodnih dobara pod zaštitom Uneska je ozbiljno oštećeno i to usljed ljudskog uticaja.

Prirodna dobra pod zaštitom Uneska uključuju 229 nalazišta širom svijeta i smatraju se nevjerovatnim univerzalnim vrijednostima koja prevazilaze nacionalne granice.

Međutim, kod 63 procenta analiziranih nalazišta se primjećuje povećan ljudski pritisak i uticaj koji se ogleda u izgradnji puteva, agrikulturi, infrastrukturi i naseljima od 1993. godine, Guardian.

S druge strane, čak 91 procenat prirodnih dobara koji sadrži šume se suočilo sa gubitkom šuma od 2000. godine.

Azija je najugroženija

Na azijskom kontinentu je najuočljiviji i najintenzivniji uticaj ljudskog faktora, sa Nacionalnim parkom Manas (domom brojnih ugroženih vrsta uključujući tigrove, patuljastu asamsku svinju, indijskog nosoroga i indijskog slona) u Indiji koji je napravio veliki iskorak, a koji se od 1985. godine nalazi na listi svjetskog nasljeđa.

Takođe, Nacionalni park Komodo u Indoneziji je dom 5.700 komodo zmajeva koji ne postoje ni na jednom drugom mestu, a takođe trpe nevjerovatan ljudski uticaj.

Izvor: National Geographic Srbija