lastis1-preskakanje-igra-foto-printskrinyoutube-1432649985-667277Iako se igra samo uz pomoć jednog komada lastiša, ova igra je obilježila mnoga djetinjstva
Bila je ovo omiljena igra djevojčica iz onih generacija koje svoje djetinjstvo više pamte po crno-bijelim nego kolor fotografijama. Čini se tako daleko, ali vjerujemo, drage naše, da su vam u sjećanju ostale bar neke od igara koje su se igrale uz lastiš!Za igru je bio dovoljan samo taj komad lastiša koji se uglavnom mogao nabaviti bez puno muke i dvije-tri saigračice! I tu je bilo bitno da lastiš nije tanak, debljina je morala biti barem 1 cm! A znalo se desiti da nemate društvo pa vam je kao “držač” lastiša znala poslužiti i bandera ili stolice!Na kraju dana svaka uredna vlasnica bi svoj lastiš oprala – istrljala sapunom pa ga ostavila da se osuši za sutrašnje igre.

lastis2-preskakanje-igra-foto-printskrinyoutube-1432649810-667281

Foto: Printskrin/Youtube

Najpopularnije igre su bili “Prstići” i “Titove parade”. Kod ove prve, dve djevojčice drže lastiš prvo s četiri prsta, dok ga treća preskače. U sledećim “fazama” smanjuje se broj prstiju i na kraju se lastiš drži samo jednim prstom, što je bilo i najteži dio igre. Ponekad se preskače prvo nogom uz lastiš, ili suprotnom – sa one strane na kojoj je djetetu lakše. Ko dobro nauči da preskače lastiš, naučio je dobro i odraz za bilo koji sport u kojem je to potrebno. Da su nove generacije djevojčica preskakale lastiš satima, možda ne bi osnovnu školu završavale sa celulitom!

lastis3-preskakanje-igra-foto-printskrinyoutube-1432649810-667283

Foto: Printskrin/Youtube

Bila je i druga varijanta gde su dvije devojčice lastiš prvo držale oko članaka, pa oko koljena, zatim bedara, ispod pazuha, pa vrata; sve te razine je trebalo preskočiti, a naravno ona djevojčica koja uspije preskočiti ovu posljednju je bila “glavna” u društvu!

“Titove parade” su bukvalno bile prava – zapetljancija! Poenta je bila da djevojčice (obično njih tri) drže lastiš u obliku slova “X”, dok četvrta djevojčica kroz ovako zapetljan lastiš pokušava vješto da se provuče ne dodirujući ga. Dok se ona provlači, ove druge zajedno pjevaju “Olimpijade, Titove parade, mamine pomade, milicija kaže … stop!” E sad, negde se ova igra zvala i “Paukove mreže” ali je princip bio uglavnom isti.

lastis4-preskakanje-igra-foto-printskrinyoutube-1432649810-667279

Foto: Printskrin/Youtube

Igrala se i igra “Matematike” po otprilike sledećim pravilima odnosno brojevima:

0. prekoči se lastiš

1. sa obe noge se skoči između lastiša pa izađe sa druge strane

2. jedna noga preko druge noge, uđe se u lastiš tako sa jedne stane, a sa druge se izađe

3. jednom nogom se sa strane dotakne lastis, stane se

4. opkorači se jedan lastiš, pa drugi i tako pređe na drugu stranu

5. skoči se u isto vreme sa obe noge na oba lastiša

6. stane se jednom nogom između lastiša pa se skače tri puta na lastiše, sa obe noge

7. isto, samo se ne skače tri puta dole, pa na lastiš, nego kad jednom skočiš, tri puta odskočiš

Eto, igre su se malo razlikovale od grada do grada, ali su u principu imale vrlo slična pravila. Današnje mame (nekada eksperti u lastišu) pokušavaju ovu igru preneti na svoje djevojčice mada je to puno teže uz sve moguće elektronske naprave i igrice koje danas postoje. Drage naše, ipak vas želimo ohrabriti da istrajete i da sa nama podjelite svoje znanje i sjećanja na igru koja se jednostavno zove – lastiš.

 

Izvor:Nostalgicno