Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Katedra za Sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuju „Večeri kineskog filma“ u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo koje će se održati od 20. do 22. februara 2017. godine.

Publika u Istočnom Sarejevu imaće priliku da pogleda filmove „Monah Sjuencang na Budinom putu“, „Proklestvo žute hrizanteme“ i „Crvena stijena“.

Filmović će se prikazivati od 18.00 časova, a ulaz na  projekcije je besplatan.

U ponedjelјak, 20. Februara, biće dodjelјeni certifikati polaznicima škole kineskog jezika, koji su položili KSK test.

 Prvi film koji će biti prikaz je film “Monah Sjuencang iz dinastije Tang” i govori o teškom putu kineskog kaluđera Sjuancanga, traženju i širenju budizma prije hilјadu godina.

Drugi film je „Proklestvo žute hrizanteme“ reditelјa Jimou Džanga. Iako su ga prethpodni filmovi ‘Kuća letećih bodeža’ i ‘Heroj’ okarakterisali kako majstora akcije, ovog puta nešto veći prostor dat je  dijalozima i raskošnoj kostimografiji što ne znači da su borilačke scene u drugom planu.

Spletke na kralјevskom dvoru za vrijeme kineske dinastije Tang u centru su zamršene priče o sukobu carice i cara te njegovim problematičnim potomcima.

U  srijedu, 22. februara, biće prikazan film „Crvena stijena“.

Kineski epski spektakl u kojem je Džon Vu ekranizovao istorijske bitke i spletke koje su izmijenile istoriju kine Kine.

Ovaj monumentalni film snimlјen je prema istorijskim događajima iz 208. godine koji su popolarizovani u romanu Lua Guanzhonga u trinaestom vijeku . Redatelј Džon Vu želio se držati istorije, a većinu scenarija utemelјio je na knjizi Hronike Tri Kralјevstva’. Međutim, istovremeno je iz romana izvukao određene zabavne elemente.