Foto: RTRS

Dodjelom nagrada večeras se u Drvengradu završava 10. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, koji je od 14. januara ugostio studente i mlade autore iz 19 zemalja, kao i priznate stvaraoce, čija su ostvarenja obilježila prošlogodišnje međunarodne festivale.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmiče se 22 kratka filma autora iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hongkonga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica uručio je „Nagradu za buduće filmove“ prošlogodišnjem pobjedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je posvećena Retrospektiva velikana ovogodišnjeg festivala.

Dijaz i Mihić održali su radionice za studente, a o svojim ostvarenjima i iskustvima govorili su i finski autor Anti Jokinen, autor filma Cveće zla, kineski filmski stvaralac Liu Đie (De Lan), kao i belgijska glumica Viržin Efira koja igra glavnu ulogu u filmu U krevetu sa Viktorijom rediteljke Žustin Trie.

Za popodne je zakazana projekcija filma Duša na struni i radionica Džanga Janga.

Najposjećenija je bila srpska premijera Kusturičinog filma Na mlečnom putu, pa je zbog velikog interesovanja publike uvedena dodatna projekcija.

Na programu su bili i filmovi snimljeni po Mihićevim scenarijima: Kad budem mrtav i beo i Buđenje pacova u režiji Živojina Pavlovića, Vrane koje su režirali Mihić i Ljubiša Kozomara, Mehanizam Đorđa Milosavljevića i Crna mačka, beli mačor u režiji Kusturice.

Selekcija Novi autori predstavila je Elicu Petkovu i njen dugometražni film Žalejka, Daneta Komljena (Svi severni gradovi), Džonija Maa (Stari kamen) i Edoarda de Angelisa (Nedeljivo).

U večernjim časovima svirali su Kusturica sa „No smoking orkestrom“, Novosadski big bend, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, „Van Gog“ i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav „Če Sudaka“.

Priređena je i izložba fotografija i plakata sa prethodnih devet izdanja festivala i prikazan film o svim gostima koji su posetili Mećavnik.

Izvor: RTS