U Rio de Janeiru večeras u jedan sat poslije ponoći biće upriličeno svečano otvaranje Olimpijskih igara, 31. po redu. Tokom 16 dana više od 10.500  sportaša i sportistkinja (rekord) takmičiće se u 306 disciplina u 28 sportova (rekord), pod geslom “Um mondo novo” (novi svijet), slaveći pritom sport i sportsku izvrsnost.

Bosna i Hercegovina, koja još uvijek čeka svoju prvu olimpijsku medalju bilo kojeg sjaja, predstavljaće rekordnih 11 olimpijaca, a to su atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucia Kimani, zatim teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, džudistkinja Larisa Cerić, plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz te streljašica Tatjana Đekanović, a pod vodstvom šefa Seida Fazlagića i zamjenice Dejane Sadžak.

Otkad BiH nastupa na Olimpijskim igrama, ovo je naš najjači tim. Za to su zaslužni sportaši, treneri, njihove porodice i savezi. Bez obzira na brojne probleme s kojima se susrećemo odlučili smo eventualne osvajače medalja u Riju novčano nagraditi, i to s 50.000 KM zlatnu medalju, 30.000 srebrnu i sa 20.000 bronzanu. Upola manje iznose dobiće njihovi treneri, rekao je član Predsjedništva OO BIH Izet Rađo.

Naravno, na Olimpiskim Igrama bh. javnost najviše očekuje od Amela Tuke, najboljeg atletičara zemlje i trećeg s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Pekingu, koji će i nositi zastavu na otvaranju. On je glavni adut BiH za prvu olimpijsku medalju. Utrkivat će se u svojoj najboljoj disciplini, 800 metara, u kojoj mu je najbolje vrijeme 1:42:51, a najopasniji protivnik opet će mu biti čovjek koji ga je pobijedio u Pekingu, David Rudisha (1:40:91, svjetski rekord), ali treba spomenuti i Etiopljanina Mohammeda Amana (1:42:37), kao i Kenijca Ferguson Cheruiyot Roticha (1:42:84).

Osjećam se dobro i nadam se da ulazim u najbolju formu koju sam imao pošle godine. Jedva čekam nastup, rekao je Tuka.

Srbija dolazi sa 104 predstavnika, naravno najviše se očekuje od košarkaša, vaterpolista i svakako, našeg Novaka Đokovića.

Hrvatska će na Olimpijskim igrama nastupiti sa 86 predstavnika, a od toga je mnogo pretendenata za medalje, a s najviše predstavnika dolaze SAD (555), Brazil (465), Njemačka (425) i Francuska (404). Po jednog predstavnika imaju Afganistan, Brunei, Burkina Faso, Dominika, Laos, Kiribati, Malawi, Solomonski Otoci, Timor-Leste i Togo.