Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo trebalo bi u narednih 15 do 20 dana da preseli u novi objekat Vatrogasnog doma, koji se nalazi u poslovnoj zoni Krtelјi na području opštine Istočna Ilidža, čime će vatrogasci dobiti bolјe uslove rada, izjavio je Srni starješina ove vatrogasne jedinice Nјegoš Vukadin.
On je naveo da su građevinski radovi na objektu završeni prošle godine, ali da vremenski uslovi nisu dozvolјavali instalaciju priklјučaka.

Podsjetivši da su vatrogasci već desetak godina planirali izgradnju novog doma, ali da nisu imali dovolјno novca, Vukadin je rekao da su u izgradi novog objekta Vatrogasnog doma pomoć pružili opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te grad Istočno Sarajevo.

On je istakao da Teritorijalna vatrogasna jedinica na svakoj lokaciji koja je u nadležnosti Vatrogasnog doma u Istočnom Sarajevu posjeduje četiri do pet vozila, kao i da je pokrenut postupak nabavke dva savremena vatrogasna vozila.

„Novac smo u većoj mjeri dobili od Vatrogasnog saveza Republike Srpske, a dio iz budžeta grada Istočno Sarajevo i nadamo se da će to u ovoj godini biti realizovano“, rekao je Vukadin.

On kaže da jedinica ima dovolјno zaposlenih, uglavnom operativnih radnika koji rade poslove zaštite, a da je manji broj radnika u administraciji, dok je u fazi obuke devet pripravnika koji će u maju imati priliku da polože stručni ispit.

Govoreći o aktivnostima jedinice u prošloj godini, Vukadin je rekao da su vatrogasci u tom periodu, zbog povolјnih vremenskih uslova, imali manje intervencija nego prethodnih godina.

„Bilo je dosta padavina tokom cijele godine, a i temperatura vazduha nije bila visoka, te je bilo malјe požara na otvorenom prostoru“, dodao je on.

Budući da će uskoro početi prolјećni radovi, Vukadin je apelovao da građani prilikom palјenja korova i otpada budu oprezni, te da pozovu najbližu vatrogasnu jedinicu da dežura tokom obavlјanja tih poslova.

 

 

Izvor i foto: Srna