Izvor: Srna

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac i direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, čime su stvoreni uslovi za snimanje dokumentarnog filma o holandskoj apotekarki Jeni Ligtenberg “Ratni dnevnik Pale 1993-1995”.


Sporazum je potpisan u prostorijama Matične biblioteke i obuhvata koprodukciju u svrhu snimanja dokumentarnog filma koji bi pratio promociju knjige-dnevnika, te omogućio da se javnost bolje upozna sa likom i djelom Jeni Ligtenberg, koja je ratne godine provela na Palama i tokom tog perioda napisala dnevnik.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo se obavezuje da će dati na raspolaganje svu potrebnu dokumentaciju kojom raspolaže o ovoj temi, te obezbijediti novčana sredstva u svrhu snimanja i prikazivanja dokumentarnog filma.

Kinoteka Republike Srpske se obavezuje da će omogućiti potrebna tehnička sredstva i učestvovanje u angažmanu i što kvalitetnijem snimanju dokumentarnog filma “Ratni dnevnik Pale 1993 – 1995”, saopšteno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Sporazum, takođe, podrazumijeva i planiranje zajedničkih aktivnosti i pružanje usluga koje su potrebne s ciljem realizacije snimanja dokumentarnog filma.

Knjigu “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” koju je napisala Jeni Ligtenberg priredio je akademik Mirko Šošić, a predstavlja dragocjeno i nepristrasno svjedočanstvo o ratu na ovim prostorima iz ugla holandske apotekarke, koja je došla u humanitarnu misiju 1992. godine i ostala sve do 1995. godine.

U saopštenju se dodaje da je dnevnik preveden sa holandskog na srpski i kao takav objavljen u saradnji sa izdavačkom kućom “Svet knjige” iz Beograda, a potom je Matična biblioteka Istočno Sarajevo knjigu prenijela u audio format kako bi je učinili dostupnom i slijepim i slabovidim licima.

Nakon toga knjiga je prevedena na engleski jezik i u izdanju Matične biblioteke objavljena je prošle godine.

“Da bi knjigu promovisali van našeg jezičkog područja u koprodukciji sa Kinotekom Republike Srpske biće snimljen dokumentarni film, koji bi pratio promociju knjige i omogućio da se javnost bolje upozna sa likom i djelom humanitarke Jeni Ligtenberg”, navedeno je u saopštenju.