Univerzitet u Istočnom Sarajevu je stub opstanka i razvoja grada Istočno Sarajevo, za šta su zaslužni svi njegovi rukovodioci i nastavnici od osnivanja 1993. godine do danas, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

U okviru informacije o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koja je podnesena na sjednici Skupštine grada, Vuković je rekao da je ova visokoškolska ustanova jedna od najvažnijih, pa je „ovaj dio Republike Srpske od Bijeljine do Trebinja najpoželjnije mjesto za život“.

Izražavajući zadovoljstvo zbog pozitivnog finansijskog poslovanja Univerziteta, Vuković je naveo da je nezadovoljan iznosom sredstava koje Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo izdvajaju za ovu ustanovu.

„Mislim da Univerzitet treba da ima više novca u odnosu na onaj u Banjaluci jer radi u 10 opština, za šta treba više finansija. Zato apelujemo da Ministarstvo poveća Univerzitetu u Istočnom Sarajevu novčana sredstva, posebno za naučnoistraživački rad“, istakao je Vuković.

On je pohvalio Univerzitet „jer sve više stvara domaće kadrove koji žive u Republici Srpskoj“ i dodao da grad Istočno Sarajevo neće dati podršku bilo kakvom odlasku studijskih programa fakulteta sa ovog područja.

„Kao gradonačelnik, uvažavam borbu drugih opština ili gradova da se premjeste određeni studijski programi i fakulteti, ali i oni moraju da uvaže našu želju da Univerzitet bude integrisan isključivo na ovom prostoru i u kapacitetu koji imamo danas“, kaže Vuković.

On je istakao razgovore koji su vođeni sa privrednicima u vezi sa potrebama tržišta rada, navodeći paradoksalnu situaciju da studenti upisuju određene studijske programe, iako znaju da će kada završe fakultet biti na listi Biroa za zapošljavanje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva rekao je da je vidno smanjenje studenata koji upisuju javne fakultete, navodeći konstataciju odbornika da je jedan od uzroka za to odlazak stanovnika, ne samo sa ovih prostora, nego iz cijele Republike Srpske.

Govoreći o studentskom standardu, Vuković je naveo da novi studentski domovi na Palama nemaju neophodne, adekvatne prateće sadržaje – čitaonice, biblioteke, TV sale i sportsko-rekreativne sadržaje, a da su u Istočnom Novom Sarajevu potrebni potpuno novi domovi.

„Mi smo od Vlade Srpske tražili da obezbijedi sredstva za izgradnju novih domova u Lukavici za potrebe četiri fakulteta koji se nalaze u ovom dijelu grada i naveli da ne prihvatamo nikakve adaptacije i rekonstrukcije postojećih objekata. Podržali smo da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta iz Stambulčića na Palama privremeno preseli u hotel `Koran`“, istakao je Vuković.

On smatra da je konačno rješenje za smještaj ovog fakulteta u Sportsko-poslovnom centru „Peki“, u kojem Univerzitet ima 2.305 metara kvadratnih dodijeljenog prostora.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Slaviša Moljević rekao je da će svi studijski programi biti aktivni, bez obzira na upisani broj studenata u narednoj školskoj godini.

„Veoma je važno da je Univerzitet pokazao finansijsku stabilnost, da smo dobro poslovali budžetom koji nam je povjeren. Imamo i određene uštede, tako da ćemo naći unutrašnje rezerve da održimo sve studijske programe“, naveo je Moljević.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da su odbornici danas ukazali na određene probleme u funkcionisanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i da sve pokušaje u vezi sa njegovom dodatnom dezintegracijom treba spriječiti.

„Ukazali smo i na potrebu poboljšanja studentskog standarda jer je neophodno obezbijediti određene sadržaje u smislu kvalitetnijeg života studenata. Grad Istočno Sarajevo svake godine dodjeljuje stipendije za sve cikluse studiranja, a cilj nam je da najveći dio zaposlenih nastavnika bude sa ovih prostora“, naglasio je Lučić.

On je dodao da je Grad pomagao odlazak studenata na razna takmičenja i da je jedan od sufinansijera značajnih naučnih manifestacija.

Klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada predložio je „da se zaustavi svako dalje osipanje fakulteta i odsjeka van opština u okviru grada Istočno Sarajevo, te da se razmotre načini da određeni fakulteti ili odsjeci koji su već prešli u druge gradove, budu vraćeni u Istočno Sarajevo.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da Studentski centar Pale ima odličnu saradnju sa Vladom i resornim ministrom i da su preduzeli određene korake u rješavanju nedostajućih sadržaja.

Vladimir Lučić iz PDP-a smatra da povećan broj stalno zaposlenog nastavnog osoblja na Univerzitetu garantuje opstanak, te je istakao usvojeni zaključak Kluba odbornika koji se odnosi na zahtjev Vladi da se obezbijede sredstva za nedostajuće sadržaje u novoizgrađenom domu na Palama, kao i za izgradnju novog doma u Lukavici.
Na današnjoj sjednici Skupštine grada imenovani i su načelnici odjeljenja u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo.
Za novog načelnika Odjeljenja za finansije imenovan je Slaven Dubovina, umjesto dosadašnjeg načelnika Vojislava Milinkovića.

Novi načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove je Bojan Perišić, koji je zamijenio dosadašnjeg načelnika Dragana Cvijetića.

Na čelu Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove ostao je Nebojša Džebo.

Načelnik za privredu i društvene djelatnosti, umjesto Dragana Lukete, je Nada Badnjar.

Igor Tošić imenovan je za novog direktora Turističke organizacije Istočnog Sarajeva, nakon što je Branka Spasojević, zbog isteka mandata, razriješena dužnosti.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo