Nakon prikazivanja zdravstvenim radnicima i studentima medicine širom Republike Srpske i Federacije BiH, kao i odličnih reakcija koje je film izazvao, “Lica Lafore” svoj put nalazi i u Hrvatskoj.

Poznavajući svu težinu, a ujedno i zanemarenost rijetkih bolesti, međunarodno udruženje studenata medicine Hrvatske odlučilo se na podizanje svijesti prikazivanjem filma Lica Lafore studentima medicine i srodnih profesija, radnicima u zdravstvu i opštoj populaciji. Prva projekcija održana je u Zagrebu, a ostale projekcije će biti održane na medicinskim fakultetima u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Režiser film Denis Bojić ističe da je ovo bila sjajana prilika da se budući ali i sadašnji zdravstveni radnici u Hrvatskoj upoznaju sa svom problematikom koju nosi Laforina bolest, kao i da pričom porodice Gajić pronađu dodatni motiv za usavršavanjem u ličnom i naučnom životu.

 

Nakon projekcije filma uslijedila panel-rasprava u kojoj su učestvovali režiser filma Denis Bojić, doc. dr. sc. Mario Ćuk, spec. pedijatrijske endokrinologije i metaboličkih bolesti, Čaba Dohocki spec. kliničke farmakologije i toksikologije, te dr. sc. Vanesa Benković, sociolog i farmakoekonomist.

Dr Dohocki je naveo da je ovo film koji ostavlјa duboke tragove u svakom čovjeku, kao i da je jedan od načina rješavanja globalnih problema i podizanja opšte svijesti o teški dječjim bolestima upravo način na koji je to urađeno u filmu “Lica Lafore”.

Nakon Zagreba film “Lica Lafore” očekuje velika projekcija u Evropskom parlamentu u Strazburu koja će biti održana 13. decembra. Biće to prilika da se evropski parlamentarci na jedan potpuno drugačiji način upoznaju sa Republikom Srpskom, BiH ali i čitavim regionom koji je kroz borbu porodice Gajić inicirao rješenje za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu.

Dr Ćuk je istakao da prikazivanje filma u Evropskom parlmentu predstavlјa nesvakidašnje važan poduhvat vrijedan divlјenja jer je jedna porodična tragedija prešla put od mogućeg zaborava i anonimnosti do prilike da se predstavi na najvišem mogućem institucionalnom tijelu, pred lјudima koji imaju mogućnost mijenjanja stvari.

Nakon Strazbura Filma Lica Lafore očekuju prikazivanja na međunarodnim festivalima u Grckoj , Rusiji i Americi.

Film “Lica Lafore” dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadlјudsku borbu za pronalazak lijeka za Laforinu bolest od koje su obolјele njihove dvije kćerke.

Izvor: RTSR