U organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”, ovogodišnji Akordeon art okupio je mnoge muzičare i ljubitelje harmonike širom svijeta.

Iz Muzičke akademije poručuju da je ove godine program bogatiji kada je riječ o takmičarskom dijelu.

– Kao i svake godine festival se sastoji iz takmičarskog dijela programa. Ove godine smo malo proširili, to smo učinili i prošle godine, takmičarske kategoprije i svake godine imamo sve veći broj takmičarskih kategorija. Dodali smo još nekih kategorija kamernih ansambala i orkestara harmonica. Trudimo se da razvijamo, proširujemo festival u tom takmičarskom smislu. Što se tiče revijalnog dijela programa, svake godine program je veoma bogat – rekao nam je Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Koncertom ansambla “Solisti di sud”, kvinteta iz Srbije, otvoren je Osmi Akordeon art. Djelima Astora Pijacole, ovaj ansmabl predstavio se publici u Istočnom Sarajevu.


– Ono što je zanimljivo je i što je jako važno jeste što ovaj festival ima veliku tradiciju i što je svake godine izrasta u još veći festival. Ono što mogu da primjetim jeste da se ljudi koji organizuju ovo i koji rade ovo, trude maksimalno da to bude na jednom visokom, profesionalnom nivou – otkrio nam je Jovan Bogosavljević, član “Solisti di sud”.

Kolika je važnost ovog festivala za sam Univerzitet u Istočnom Sarajevu, rekli su nam ii z ove visokoškolske ustanove.

– Ono što je posebno važno jeste da svake godine za vrijeme festivala ugostimo zaista najeminentnija imena kada je u pitanju muzička pedagogija i izvođaštvo. Tako das mo vrlo sretni što imamo priliku da i mi i kolege studenti, i naravno naši sugrađani imaju priliku da čuju vrhunske koncerte najpoznatijih svjetskih izvođača na harmonici, a id a na tim susretima ostvarimo neke nove kontakte, razmjenimo iskustva i ovo je zaista od nemjerljivog značaja kada jeunaprijeđenje generalno međunarodne saradnje u pitanju a i možemo reći slobodno, obogaćivanje kulturnog života ove sredine u kojoj živimo – dodala je Sandra Ivanović, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport.

Među značajnim gostima ovogodišnjeg Akordeon arta su Verner Vajbert iz Austrije, ruska muzičarka Marija Vlasova, te mnogi drugi uvaženi akordeonisti širom svijeta. Festival se završava u petak, 2. juna kada je planirano proglašenje pobjednika Osmog Akordeon arta.

Izvor: Srpska Cafe