najduzi-tunel-na-svetu-je-u-svajcarskojBERN, Najduži željeznički tunel u svijetu danas će zvanično biti otvoren u Švajcarskoj u dužini od 57 kilometara, poslije gradnje koja je trajala 17 godina. Tunel „Gotard“, ispod Alpa, povezuje mjesta Erstfeld i Bodio.

Prvi njegov nacrt uradio je švajcarski inženjer Karl Eduard Gruner još 1947. godine, ali su birokratija, troškovi i ostale prepreke pomjerile početak radova do 1999. godine.

Gradnja tunela koštala je 12 milijardi švajcarskih franaka.

U prvom ceremonijalnom vozu koji će proći kroz tunel nalaziće se švajcarski zvaničnici, njemački kancelar Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland i italijanski premijer Mateo Renci.

Kada tunel bude potpuno operativan u decembru, skratiće putovanje od Ciriha do Milana na dva sata i 40 minuta, što je za oko 60 minuta manje nego sada.

Zbog nove rute željeznički teretni saobraćaj postaće efikasniji, pa se očekuje smanjenje broja teretnih kamiona sa dizelskim motorima na putevima, što će unaprijediti saobraćaj i smanjiti zagađenje.

Očekuje se da će broj putinika na ovoj liniji porasti sa današnjih 9.000 na 15.000 do 2020. godine, saopštila je švajcarska željeznica.

Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc rekla je prošle sedmice da će novi tunel biti „vitalna veza koja povezuje Roterdam i Antverpen sa lukama na obali Jadranskog mora.

Gradnja tunela „Gotard“ postala je moguća zahvaljujući tehnološkom napretku mašina za kopanje, koje su zamijenile opasnu metodu korišćenja eksploziva i bušenja. Srna