danruSarajevo – Ruska Federacija privržena je razvoju i produbljivanju dobrih i uzajamno korisnih odnosa sa BiH, koja predstavlja važan dio slovenskog svijeta evropske civilizacije, izjavio je večeras u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov na prijemu povodom 12. juna – Dana Rusije.

“Naši narodi povezani su istinskim i sveobuhvatnim sponama prijateljstva, solidarnosti, uzajamnog razumijevanja i podrške”, istakao je ruski ambasador.

Ivancov je naglasio da će Rusija nastaviti da doprinosi jačanju osnova nacionalnog pomirenja, povjerenja i saradnje, polazeći isključivo od principa Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava.

“Rusija se tradicionalno nalazi među ključnim investitorima u BiH. Ukupan obim u ulaganja u razvoj projekata u BiH iznosi više od dvije milijarde evra”, rekao je Ivancov, ističući da su na tržištu BiH prisutni ekonomski giganti poput Sberbanke, “Gasproma” i “Zarubežnjefta”.

On je dodao da postoji veliki interes ali i mogućnosti za dalji razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje.

“Ruska Federacija konstruktivan je i odgovoran partner za sve narode u BiH”, naglasio je Ivancov.

On se osvrnuo na izdvojeno mišljenje Ruske Federacije u poljednjem kominikeu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, ističući da ovo tijelo ne bi trebalo da iznosi neko posebno mišljenje o približavanju zemlje NATO-u.

“Kao što je poznato, unutar BiH nema konsenzusa kada je riječ o putu zemlje u NATO. Rukovodstvo Republike Srpske ali i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH više puta su isticali da bi se o statusu BiH u NATO trebalo rješavati, prije svega, referendumom”, rekao je Ivancov.

Ambasador Rusije je ukazao i da su još svježe uspomene na 1999. godinu, kada je NATO bombardovao Srbiju, a tokom devedesetih /20. vijeka/ i Srbe u Republici Srpskoj.

Govoreći o Danu Rusije, Ivancov je rekao da je ovaj praznik počeo da se obilježava prije četvrt vijeka i da je nastao u teškim vremenima za njegovu zemlju, te istakao da Rusija u modernom svijetu stoji na čvrstim pozicijam i provodi nezavisnu liniju u međunarodnim poslovima.

On je kao najozbiljniju globalnu prijetnju naveo terorizam, koji je prijetnja stabilnosti i bezbjednosti i protiv kojeg se vodi nepomirljiva borba.

“Žao nam je da nisu svi odustali od ideoloških stereotipa i dvostrukih standarda. Računamo na zajedničko djelovanje međunarodne zajednice radi rješavanja političkih ekonomskih i vojnih izazova koji danas postoje”, dodao je on.

Večerašnjem prijemu povodom Dana Rusije u Sarajevu, između ostalih zvanica iz političkog i vjerskog života, prisustvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Dan Rusije, 12. jun, jedan je od “najmlađih” državnih praznika u toj zemlji. Upravo tog datuma 1991. godine, prije raspada Sovjetskog Saveza, održani su izbori za predsjednika Rusije, na kojima je trijumfalno pobijedio Boris Jeljcin.

Izvor:srna