Na Palama je promovisana knjiga Mire Talange “Rat i Mir-a”, koja je nastala na principu moderne psihologije.

Talanga je novinarima rekla da je knjiga autobiografska i u njoj su opisana njena preživljavanja određenih situacija tokom rata, događaja od djetinstva do odlaska u Njemačku.

Knjiga je, kako je navela, sastavljena od kratkih, sažetih priča, iz kojih će čitaoci prepoznati da je vrijeme da nešto promijene u svom životu, od podizanja samopouzdanja, skupljanja hrabrosti.

Talanga kaže da je ovo prva promocija knjige, na kojoj je radila dvije godine.

Ona je navela da joj je motivacija za pisanje knjige došla iz rada na sebi, zahvaljujući edukacijama za profesionalnog trenera i NLP trenera, na koje je išla početkom pandemije virusa korona.

– Te edukacije su mi podigle samopouzdanje, stekla sam hrabrosti, što je potrebno u pisanju knjige – dodala je Talanga.

Knjigu je štampao grafički studio “Dis kopi” Pale, a lektorisao profesor sa Filozofskog fakulteta na Palama Saša Knežević.

Talanga je rekla da je za dizajn knjige bila zadužena Sašina kćerka Sonja Knežević, koja je imala vizuju da to izgleda kao jing i jang i sunce prema kome težimo, prema svjetlosti i miru u sebi.

Ona je rekla da će uskoro početi da radi na drugoj autobiografskoj knjizi u kojoj bi trebala pisati o ratu, jer je to malo potisnuta tema, s obzirom da se većina ne želi vraćati u prošlost i sjećati nekih događaja.

– Ja bih, ipak, iz tog rata da se izvuče pouka. Tako da će moja sljedeća knjiga biti o tome, o teškim počecima – rekla je Talanga.

Mira Talanga je rođena u Sarajevu 1968. godine. Ona je supruga, majka i baka koja živi u Frajburgu i dolazi povremeno na Pale. Radi kao lajf kouč i NLP trener.