Vršilac dužnosti direktora predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ u Istočnom Novom Sarajevu Maja Pandurević rekla je Srni da je u ovu ustanovu do sada upisano 100 djece.
Pandurevićeva je naglasila da je projektovani kapacitet vrtića 120 djece, te da će uskoro biti popunjeno i preostalih 20 mjesta.
„Novootvoreni vrtić raspolaže sa pet prostorija u koje će biti smješteno pet vaspitnih grupa, od kojih će svaka imati po 20 mališana sa po dvije vaspitačice. Do sada smo formirali četiri vaspitne grupe, a uskoro ćemo napraviti još jednu“, rekla je Pandurevićeva Srni.
Ona je navela da ova ustanova može da primi od 12 do 15 beba starosne dobi od šest mjeseci do dvije godine, te isto toliko beba od dvije do tri godine i dodala da u ovim grupama ima slobodnih mjesta.
Pandurevićeva podsjeća da cijena vrtića iznosi 200 KM za jaslički uzrast – od šest mjeseci do tri godine, a cijena cjelodnevnog boravka za stariju grupu od tri do šest godina iznosi 180 KM, dok je cijena poludnevnog boravka 120 KM.
„Od troje upisane djece iz iste porodice, drugo djete ima 20 odsto popusta, dok je za treće dijete boravak u vrtiću ‘Patrijarh Pavle’ potpuno besplatan“, navela je Pandurevićeva.
Prema njenim riječima, vrtić trenutno ima 15 zaposlenih radnika od kojih je šest diplomiranih vaspitača, dvoje su u računovodstvu, a ostali rade u kuhinji i na održavanju objekta.
Pandurevićeva je istakla da će septembar biti period adaptacije djece na vrtić i osoblje, a da će nakon tog perioda raditi po godišnjem planu i programu, koji je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
„Plan podrazumijeva aktivnosti od fizičke vježbe, vježbe sposobnosti, kreativne radionice. Od oktobra ćemo uvesti i učenje ruskog, engleskog i njemačkog jezika, a imaćemo sekciju folklor i niz drugih aktivnosti“, rekla je Pandurevićeva.
Prema njenim riječima, planirano je da kroz saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, djeca jednom sedmično imaju i čas vjeronauke, koji bi bio prilagođen mališanima tog uzrasta.

Izvor: SRNA