Matična biblioteka u Istočnom Sarajevu će akcijom „Ljetnji naj čitalac“ djeci omogućiti da ljetnji raspust provedu u društvu sa knjigom, a najvrijedniji će za to biti nagrađeni.

Radi se o takmičenju za djecu, koje ova ustanova po drugi put organizuje, sa ciljem afirmacije knjige i čitanja kod djece.

 Prema riječima bibliotekarke Slađane Bratić korisnici bibliotečkih ustanova su raspoređeni u dve grupe, i to učenici od prvog do petog, te od šestog do devetog razreda.

– Takmičenje je počelo 19. juna, završetkom školske godine, a trajaće do početka septembra. Na Međunarodni dan pismenosti, 8. septembra, proglasićemo najvrijednije čitaoce – rekla je Bratićeva.

Ona je kazala da je ovo takmičenje prošle godine izazvalo veliku pažnju djece, te dodala da se nada da će ove godine interesovanje za knjigu biti još veće.

– Znatno smo obogatili knjižni fond biblioteke, a samim tim i dječije odjeljenje. Na našim policama se nalazi oko 10.000 knjiga i sigurno je da će svako, od 2.000 djece, naših korisnika, moći da pronađe nešto za sebe i da uz knjigu dodatno obogati raspust – rekla je Bratićeva.

Princip takmičenja je da djeca uzimaju knjige, a u biblioteci je napravljen dnevnik čitanja u koji će, nakon vraćanja knjige, moći da upišu nekoliko rečenica o djelu koje su pročitali.

– Procjenjujemo da jedno djete u toku školskom rasputa može da pročita 25 knjiga prilagođenih njihovom uzrastu. Dovoljno je samo da uzmu prvu knjigu. Želja za čitanjem će nakon toga doći sama od sebe – poručila je Bratićeva.

Članarina za djecu u Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu je besplatna, a to podrazumijeva da mališani, pored knjiga, mogu da koriste i internet te da učestvuju u različitim radionicama koje ova ustanova organizuje.

Vrijedne nagrade

Matična biblioteka u Istočnom Sarajevu za tri najbolja čitaoca pripremila je vrijedne nagrade. Slađana Bratić kaže da se radi o luksuznim izdanjima knjiga koje će im biti uspomena za cijeli život.

Ona navodi da će bibliotekari na osnovu zapisa u dnevniku čitanja vidjeti šta je to što djeca vole da čitaju, te će im takva literatura i biti poklonjena.

Izvor: Blic