Platite samo 89 KM za analizu 6 REPRODUKTIVNIH HORMONA: LH, FSH, Prolaktin, Progesteron, Estradiol, Testosteron u labaratoriji IN LAB!

Hormonski poremećaj može biti razlog za neplodnost i kod žena i kod muškaraca. Uradite na vrijeme analizu, kako bi Vaš ljekar odredio da li je potrebna hormonska terapija.

– Platite samo 89 KM za analizu 6 REPRODUKTIVNIH HORMONA: LH, FSH, Prolaktin, Progesteron, Estradiol, Testosteron u labaratoriji IN LAB!

Opis ponude

Luteinizirajući hormon (LH) izaziva ovulaciju, tj. oslobađanje zrele jajne ćelije. Njegova vrijednost je najviša u sredini ciklusa. Ako je povišen, a FSH u granicama normalnih vrijednosti, najvjerojatnije postoji sindrom policističnih jajnika. Istovremeno povišeni LH i FSH upućuju na iscrpljenje jajnika.
Folikulostimulirajući hormon (FSH) djeluje na jajnike i dovodi do sazrevanja jajne želije. U prvoj fazi ciklusa njegova vrijednost postepeno raste, kulminaciju dostiže u periodu ovulacije nakon čega naglo pada.
 
Estradiol  je glavni ženski seksualni hormon i određuje sekundarne polne karakteristike, dok testosteron ima istu tu funkciju kod muškaraca. Žene imaju manji nivo testosterona, kao i muškarci estradiola. Niske vrijednosti uz povišen FSH dodatno potvrđuju dijagnozu iscrpljenja jajnika.

Progesteron nastaje u žutom tijelu, na mjestu prsnutog folikula iz kojeg se oslobađa jajna ćelija i ima ulogu da pripremi sluzokožu materice za prihvatanje embriona poslije oplodnje, da stvori uslove za njegovu implantaciju i obezbedi nesmetani razvoj. Najznačajnija je njegova vrijednost u drugoj fazi ciklusa, jer u periodu ovulacije ima najvišu vrijednost.

 

Prolaktin, hormon stresa, ima najveću vrijednost u trudnoći, a uloga mu je da pripremi mliječne žlijezde za laktaciju. Njegove vrijednosti variraju tokom dana, ali i ciklusa. Stalno povišene vrijednosti ovog hormona mogu spriječiti trudnoću. Davanje uzorka za ovu analizu najbolje bi bilo da bude bar dva sata posle buđenja.
Kontakt:
Labaratorija IN LAB
Spasovdanska 30, Istočno Sarajevo
Telefon:+38757344775