ZIDD2U Istočnom Sarajevu srušen zid diskriminacije!
Projekat „ZID – Zajedno iznad diskriminacije“ podržan je od strane njemačke omladinske fondacije SHL ( Schuler Helfen Leben – Učenici pomažu život ) a lokalni tim Istočno Sarajevo ASuBiH-a je sa realizacijom počeo u martu ove godine.
Ovim projektom želimo uticati na nestanak predrasuda kod mladih ljudi u našoj zemlji, izmijeniti percepciju shvatanja različitosti, ali i skrenuti pažnju svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, a posebno starosnoj dobi od 15 do 30 godina, na ozbiljnost ovog problema.
Prva aktivnost projekta bilo je rušenje zida diskriminacije. Aktivnost je uspješno realizovana 18.3. sa početkom u 13:00 časova u Gradskom parku “Gavrilo Princip” u Istočnom Sarajevu, a zid je, zajedničkim snagama, srušilo 100 sredjoškolaca sa prostora Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Na zidu su bile ispisane poruke diskriminacije.Rušenjem zida smo pokazati da smo spremni napraviti jedan veliki korak ka boljoj budućnosti i životu u zajedništvu.
Druga aktivnost u sklopu ovog projekta, koja će se realizovati u Istočnom Sarajevu, je bal pod maskama koji će se održati 2. aprila ove godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.ZIDD1